“Trebuie să ne ținem inginerii în România. Vor fi ofertați masiv, în următorii doi ani, în țările vestice”

“Trebuie să ne ținem inginerii în România. Vor fi ofertați masiv, în următorii doi ani, în țările vestice”
Teofil Mureșan a schițat perioada postpandemie în sectorul energiei | Foto: E-Infra

România va fi nevoită să importe specialiști și meseriași în energie din alte țări deoarece inginerii din acest domeniu vor fi ofertați masiv, cu salarii mari, de statele vestice, avertizează Teofil Mureșan, unul dintre fondatorul grupului clujean E-Infra.

Acesta a schițat perioada postpandemie în sectorul energiei, pe platforma Focus Energetic. “În formarea holdingului nostru, Electrogrup Infrastructure, am plecat ca fiind constructori în infrastructură, apoi ne-am axat pe telecomunicații, construcții civile, regenerabile, apoi rețele de gaz și vrem să ne extindem și în alte industrii.

Holdingul deține toate aceste companii și asigură alinierea strategiilor grupului, acționarilor, optimizând procesele. Grupul are două verticale: de construcții, prin Electrogrup, și de infrastructură, prin mai multe companii, iar din decembrie am început lucrările la prima noastră centrală pe gaz, la Turda - vom investi în energie regenerabilă, prin Nova Power & Gas (NPG).

Eu sunt mare fan al energiei regenerabile. România ar putea construi 3-4.000 MW de energie regenerabilă, în special pe vânt, unde centralele sunt mai mari, nu se folosește atât de mult teren arabil, dar se pune întrebarea cu ce compensăm atunci când nu bate vântul sau nu este soare?

În acest caz trebuie să ții în rezervă grupuri care să poată compensa ieșirea din producție a acestor centrale care sunt foarte bune și nu poluează. Combinația între energia regenerabilă și producția de gaz, deși nu este perfectă, e cea mai bună pe care o putem întâlni acum. Alte state, precum Marea Britanie și-au construit centrale pe gaz său și-au crescut puterea de interconectare cu țările din jur pentru a prelua nevoia de energie când regenerabilele nu merg”.

Ne pleacă inginerii, aducem meseriași

Fondatorul E-infra a abordat problema resursei umane în domeniu. “Înainte toți doreau să își trimită copiii la școli înalte, la universități, nu la școlile de meserii. Noi am stabilit un parteneriat cu cea mai mare școală de meserii din Marea Britanie, Lincoln College.

Aceasta are clădiri, laboratoare mai mari, mai frumoase decât universitatea, iar pregătirea sudorilor, zidarilor se face într-o atmosferă plăcută, de întrecere, cu cronometru, de către oameni pasionați. La noi, îi România, le arătăm cu degetul copiilor, îi pedepsim: dacă nu sunteți în stare de universitate, atunci veți ajunge la școlile de meserii!", spune Mureșan.

Parteneriate scurtcircuitate

“Statul va fi principalul investitor în piața energetică din România, din fonduri europene, nerambursabile și rambursabile, numai că în UE există o dispută, în urma intereselor divergente ale unor țări. Există și o sursă de finanțare, mai puțin prezentă la noi: marile fondurile de investiții în infrastructură care investesc în grupuri de energetice, de infrastructură.

Ele nu vin deocamdată în România pentru că parteneriatele public-private nu sunt sigure, se pot schimba peste noapte odată cu schimarea politică sau legislativă. Investițiile de miliarde de euro, bani pe care aceste fonduri îi au, trebuie să aibă asigurare că se va respecta contractul așa cum a fost semnat și nu că se va schimba peste noapte. Riscul de a pierde bani investiți e principala preocupare a acestor fonduri”.

Dispecerii se reinventează

“Fără energie nimic nu funcționează în prezent, dar fără comunicații nimic nu va funcționa în viitor; ambele sunt domenii critice. Când societatea națională Transelectrica a luat decizia de a investi în rețeaua națională de fibră optică a fost foarte bine, dar toată automatizările au trebuit racordate la comunicarea în timp real, în online. Protecțiile, semnalizările se fac acum toate în timp real, dispecerul de la București nu mai trebuie să îl sune pe cel de la centrala din teritoriu ca acesta să facă reglaje”.

Comenteaza