Foto Un nou parc industrial la Cluj, RESPINS de urbaniști. Cine sunt milionarii din spatele investiției

Un nou parc industrial la Cluj, RESPINS de urbaniști. Cine sunt milionarii din spatele investiției
| Foto: S.C. SQM Architecture S.R.L.
Un nou parc industrial la Cluj, RESPINS de urbaniști. Cine sunt milionarii din spatele investiției
Un nou parc industrial la Cluj, RESPINS de urbaniști. Cine sunt milionarii din spatele investiției
Un nou parc industrial la Cluj, RESPINS de urbaniști. Cine sunt milionarii din spatele investiției

După ce au primit avizul favorabil pentru oportunitatea investiției în luna august a anului trecut, beneficiarii investiției s-au lovit acum de refuzul comisiei de urbanism, din cadrul CJ Cluj, în ceea ce privește avizarea PUZ-ului pentru parcul industrial propus în localitatea Vâlcele.

Proiectul care prevede edificarea unui parc industrial cu imobil de birouri, hale de producție și depozitare în localitatea Vâlcele, comuna Feleacu, a fost prezentat, joi dimineața, în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj. 

Amplasamentul studiat se situează în intravilanul localitatii Vâlcele, în zona vestică a acesteia, în afara perimetrului de protecție a valorilor istorice și arhitectural urbanistice și este accesibil din partea de Nord-Est de pe str. DN1 – E60 450.

Suprafața totală a terenului pe care urmează să fie edificate construcțiile este de 26.357 mp. De asemenea, 246 de locuri de parcare ar urma să existe în parcul industrial, în subsol și la sol.

Un nou parc industrial la Cluj, RESPINS de urbaniști. Cine sunt milionarii din spatele investiției

Potrivit documentației, tema proiectului presupune elaborarea unui plan urbanistic zonal (PUZ) cu scopul construirii unui parc industrial cu imobil de birouri, hale de producție și depozitare, amenajare parcuri, având regimul de înălțime de maximum
S+P+3E.

Realizarea investiției propuse reprezintă o contribuție deosebită pentru o dezvoltare majoră, atât din punct de vedere social, cât și economic. Propunerea, asemeni dezvoltărilor învecinate, duce la o modernizare industrială a zonei, la oportunități noi atât pentru comunitatea locală cât și extinsă”, se mai arată în documentație.

Iustinian Orza, cel care a condus ședința de urbanism în absența arhitectului șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, dar și a șefului CJ Cluj, Alin Tișe, a propus un aviz nefavorabil proiectului, motivând următoarele: „Beneficiarul trebuie să realizeze un sens giratoriu, astfel încât cei care pleacă din parcul industrial să poată întoarce în siguranță spre Cluj. Totodată, este nevoie de un drum colector în interiorul parcelei, ca să se evite staționarea mașinilor pe DN1. Și parcările ar trebuie relocat în subsolul clădirii”, a spus arhitectul.

Proiectanții au replicat: „Există o bandă de decelerare pe sensul dinspre Cluj spre Turda. Accesul este cu sens unic, deci există această bandă de decelerare prevăzută, care are ca și rol încetinirea și în mod evident nu va aglomera traficul existent. Există în interiorul parcelei o rețea de alei cu sensuri unice și ieșirea se realizează pe latura dinspre Cluj, pe direcția înspre Turda. Din punctul nostru de vedere, realizarea unui drum colector care să înceapă undeva în zona parcelei noastre nu ar ajuta foarte mult”.

Proiectul a primit aviz nefavorabil și va reveni într-o viitoare ședință a comisiei de urbanism a județului Cluj.

Investitorii sunt oameni de afaceri cu greutate

Beneficiarul investiției este Reggia Capital & Real Estate. Conform site-urilor de specialitate, societatea a avut, în anul 2022, o cifră de afaceri de 22.565.831 de lei. Societatea REGGIA CAPITAL & REAL ESTATE S.R.L. este fosta DIRECT ONE NEW MEDIA S.R.L., parte a grupului de firme controlate de antreprenorii Teofil Mureşan si Simion Mureşan, patronii companiei clujene Electrogrup.

Frații Mureșan au pus bazele Electrogrup Infrastructure (E-INFRA) în urmă cu 20 de ani, clădind în timp unele dintre cele mai importante companii în domeniul proiectelor de infrastructură energetică și telecomunicații. Acum, grupul reunește businessurile Electrogrup, Direct One, Nova Power & Gas, Wesee şi Netcity.

În 2022, afacerile consolidate ale grupului erau estimate la 400 de milioane de euro, dublu faţă de anul 2021.

Comenteaza