Cătina, „ginsengul românesc” pentru întărirea imunităţii

Cătina, „ginsengul românesc” pentru întărirea imunităţii

Numită și „ginsengul românesc”, cătina energizează, are efect antiinflamator, imunostimulator, antioxidant, citoprotector, astringent și anticancerigen. Este, practic, recomandarea naturistă ideală pentru ameliorarea unei întregi game de afecțiuni, fără compromisul gustului.

Încă mai găsim cătină proaspătă pe tarabe, la piaţă. Cătina cu miere este rețeta unei formule simple, superimunizante. Prepararea elixirului este foarte simplă: se foloseşte o parte miere la 3 părţi de fructe de cătină. Fructele se spală bine şi se zdrobesc până se obţine o pastă viu colorată. Pasta se pune într-un borcan, se toarnă cantitatea de miere peste, se închide şi se lasă la macerat timp de 7 -10 zile, la rece. Din moment ce procesul de macerare are loc la temperaturi scăzute, ar fi bine să foloseşti miere de salcâm deoarece aceasta se cristalizează mai greu, iar amestecul va fi mai uşor de manevrat. După perioada de macerare, produsul va avea un gust dulce-acrişor, plăcut chiar şi de copii. Amestecul se poate prepara şi cu fructele de cătină întregi. După desfacerea borcanului, amestecul se păstrează la rece şi este indicat a se consuma în maxim 2-3 luni. O lingură pe zi şi organismul îți va mulţumi!.

Cătina, populară încă din Antichitate, este un arbust fructifer originar din Asia de Sud, folosit în special în medicina tradițională chineză. În țara noastră, ea se regăsește în flora spontană din zonele subcarpatice din Moldova și Muntenia, din bazinul Siretului și până la Olt. Denumirea ei științifică este Tamarix ramosissima Alba – Hippophae rhamnoides și e cunoscută ca un adevărat panaceu.

Are un profil nutrițional impresionant, care ajută la vindecarea și fortificarea indirectă a întregului organism: 14 vitamine esențiale, omega-3, omega-6, omega-9 și rara substanță omega-7, antioxidanți, sute de alte nutrimente, are proprietăți antiinflamatoare și se poate consuma și în regimul vegan. Cătina are proprietăți excelente asupra organismul, așa că e indicat să o cunsumi cât mai des.

Cu atâtea substanțe nutritive și o cantitate de 10 ori mai mare de vitamina C decât citricele, beneficiile catinei sunt impresionante. Se spune că ar contribui chiar și la tratarea infertilității. Consumată regular, cătina este un mare ajutor în prevenirea multor afecțiuni prin întărirea imunității, efectul de detoxifiere, proprietățile energizante, combaterea infecțiilor

Adjuvant în tratamentul pentru cancer
Sucul de cătină s-a dovedit a fi extrem de valoros ca adjuvant în tratarea cancerului. Componentele organice ale boabelor de cătină au un conținut ridicat de antioxidanți care ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Cu toate acestea, nu este recomandat ca unic tratament anticancer.

Sănătatea inimii
Cătina protejează inima. Uleiul de cătină îmbunătățește semnificativ nivelul de colesterol bun, ajutând la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) și menținerea echilibrului dintre aceste elemente. Prin eliminarea colesterolului rău, poți reduce șansele de aterioscleroză, infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale, deoarece există risc mai redus de blocaj în arterele și vasele de sânge. Prin urmare, tensiunea arterială este redusă, astfel reducându-se și tensiunea în întregul sistem cardiovascular.

Controlul diabetului
Deși cercetarea este încă relativ nouă pe acest subiect, fructul de cătină este foarte eficient în reglarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce înseamnă că, pentru persoanele care suferă de diabet, introducerea acestui fruct delicios în dieta lor este o alegere excelentă.

Circulația sangvină
Mai multe studii au arătat, de asemenea, că nivelurile ridicate de vitamina C din boabele de cătină pot ajuta la creșterea consumului de fier din organism, asigurându-se astfel un flux crescut de sânge, în mod constant, deoarece fierul este un element-cheie în celulele roșii din sânge.

Efect reparator datorat vitaminei C
Vitamina C este un miracol pentru aproape toate afecțiunile. În afară de stimularea sistemului imunitar, sucul de cătină contribuie la îmbunătățirea sănătății pielii, a rezistenței oaselor și a rezistenței gingiilor și dinților. Vitamina C este un element integrant în formarea colagenului, care este o componentă crucială a creșterii și reparării corpului. De aceea, concentrația ridicată de vitamina C din boabele de cătină face ca aceasta să devină un adevărat dispozitiv de întărire a organismului, care ajută la accelerarea vindecării rănilor și a recuperării după o suferință fizică.

Îmbunătățirea vederii
Carotenoizii sunt alți compuși antioxidanți importanți care se găsesc în boabele de cătină. Aceste nutrimente esențiale au rolul de a proteja vederea. Carotenoizii sunt capabili să încetinească evoluția degenerescenței maculare și pot preveni dezvoltarea cataractei, pe lângă îmbunătățirea vederii pe timp de noapte.

Sănătatea stomacului
Cătina poate combate problemele digestive. Dacă suferi de stomac deranjat sau de stres gastric de orice fel, sucul de fructe de cătină poate ameliora rapid disconfortul și poate calma inflamația. De asemenea, ajută mult în ameliorarea constipației. Consumul regulat de cătină poate însemna o adevărate modificare în viața unui pacient cu afecțiuni digestive. Durerile abdominale ar putea dispărea după o cură de cătină după indicațiile unui medic specialist.

Capacitatea antiinflamatorie a cătinei joacă și un rol important în reducerea durerii articulare și a inflamațiilor musculare.

Încetinirea procesului de îmbătrânire
Cătina are efect antiîmbătrânire. Bonusul final al efectelor acestor boabe cu rol antioxidant este impactul lor asupra procesului de îmbătrânire. Pentru acele persoane care caută să-și păstreze pielea tânără sau care doresc să elimine petele de vârstă și ridurile, antioxidanții care neutralizează radicalii liberi sunt perfecți. Consumul de cătină, adăugarea uleiului concentrat în alte alimente sau consumarea fructelor în sine sunt modalități viabile de a ne menține tineri. În acest caz, cătina poate fi folosită și externe, în produse precum cremele de față pentru menținerea unei pieli fără riduri.

Ameliorează depresia și anxietatea
Cătina conține printre altele serotonină, un neurotransmițător care induce o stare de calm, de curaj și de optimism. Produsul care te poate ajuta în această afecțiune este sucul bio de cătină, consumat zilnic, sau cât mai des.

În ceea ce privește nutrienții, potrivit unor studii, cătina conține, mai exact:
ulei din semințe (7,69-13,7%),
ulei în pulpa mai moale (19,2-29,1%),
conținut de fitosterol în uleiul din semințe (3,3-5,5%) și antocianină (0,5-25 mg / L)
Analiza de minerale a evidențiat conținutul ridicat de potasiu (140-360 mg), sodiu (20-80 mg), calciu (70-98 mg), magneziu (150-240 mg), fier (40-150 mg) și fosfor (110-133mg).

Alți nutrițeni din conținutul cătinei sunt:
vitaminele: B1, B2, B6, B9, A, E, D, K și P
carotenoizi
mineralele: seleniu, cupru și zinc
acizi grași Omega 3, Omega 6, Omega 7 și Omega 9
antioxidanți, precum flavonoidele
ulei esențial
carbohidrați,
aminoacizi

Ce contraindicații are cătina
Ca notă generală, cătina este de evitat dacă suferi de colecistită acută, pancreatită, diaree cronică sau dacă ai o hemoragie sau tensiune arterială scăzută sau ai suferit o operație. Cătina albă poate provoca bărbaților prostatită adenomatoasă și femeilor mastopatie fibrochistică. Discută cu medicul tău înainte să începi o cură de cătină.

Cum poți consuma cătina
Cel mai simplu și ușor mod de a consuma cătina este ca atare, savurând boabele în stare naturală. Însă ea se poate consuma și ca pulbere de cătină uscată, sirop, tinctură, ulei, ceai, suc sau capsule. Acestea pot fi introduse în miere, propolis, polen, prăjituri, iaurt, jeleu, sos salsa, oțet sau chiar și în înghețată.

Comenteaza