Bine de știut pe timp de caniculă! Ce alimente şi băuturi sunt periculoase şi trebuie evitate

Bine de știut pe timp de caniculă! Ce alimente şi băuturi sunt periculoase şi trebuie evitate
| Foto: clickpentrufemei.ro

Unele mâncăruri şi băuturi trebuie evitate în această perioadă de caniculă, întrucât pot provoca epuizare termică sau chiar accident vascular cerebral.

Deshidratarea apare atunci când corpul pierde mai multe lichide decât primeşte. Majoritatea oamenilor nu ştiu că, de fapt, alimentaţia joacă un rol extrem de important în perioada caniculară, scrie antena3.ro.

Există o serie de băuturi, alimente, dar şi condimente pe care am face bine să le evităm în zilele caniculare. Printre acestea se numără alimentele sărate, picante şi băuturile pe bază de cofeină sau alcoolul.

Alimente care deshidratează şi trebuie evitate pe caniculă

Printre alimentele care deshidratează şi care ar trebui evitate pe caniculă sunt cele sărate. Acestea ne fac să transpirăm excesiv. Explicaţia este simplă: corpul încearcă să scape de excesul de sodiu din alimente prin urină și transpirație. 

Astfel că, alimentele sărate sunt primele pe lista celor contraindicate în zilele caniculare. Cu alte cuvinte, ar trebui să evităm pe caniculă: chipsurile, covrigeii, mezelurile, supa la plic, conservele. 

De asemenea, băuturile pe bază de cafeină trebuie evitate pe caniculă. Este important de cunoscut că această substanţă nu se găseşte doar în cafea, ci şi în anumite sucuri acidulate de tip cola, ceaiuri (ceai verde sau negru), cafea rece, băuturi pentru sportivi, energizante. 

Cafeina activează sistemul nervos central, astfel că va creşte ritmul cardiac, la fel și tensiunea arterială, ceea ce duce la transpirație abundentă.

Alimentele picante sunt şi ele pe lista alimentelor de evitat pe caniculă. În zilele toride de vară, e indicat să uitaţi de curry, piper, boia iute şi celelalte alimente. În caz contrar, riscaţi să transpiraţi excesiv și să vă deshidrataţi, dacă nu compensaţi cu multă apă.

Totodată, consumul excesiv de alcool, mai ales pe caniculă, este foarte periculos. Alcoolul şi coferina sunt considerate diuretice, astfel ele pot duce la deshidratare şi la dezechilibru electrolitic în corp.

Comenteaza