Studiu: Un hormon implicat în reglarea apetitului poate prezice menținerea scăderii în greutate

Studiu: Un hormon implicat în reglarea apetitului poate prezice menținerea scăderii în greutate

În prezent, în multe țări, jumătate din populație este supraponderală, iar numărul este în creștere. Mulți oameni reușesc să slăbească cu succes, partea dificilă fiind însă menținerea pierderii în greutate.

Un nou studiu al universității din Copenhaga arată că hormonul neurotensină poate ajuta la prezicerea capacității oamenilor de a menține pierderea în greutate.

Studiul, care a fost publicat în revista Metabolism, este un așa-numit studiu de validare a conceptului, ceea ce înseamnă că este pentru prima dată când hormonul a fost investigat în legătură cu pierderea în greutate indusă de o dietă hipocalorică.

Cercetătorii au examinat efectul pierderii în greutate la șoarecii obezi și au ajuns la concluzia că pierderea în greutate a dus la scăderea cantității de hormon neurotensin.

Ulterior, în cadrul unui studiu clinic s-a constatat că pierderea în greutate a dus, de asemenea, la scăderea cantității de neurotensină la om.

„Interesant este faptul că persoanele care au menținut pierderea în greutate au eliberat mai multă neurotensină decât persoanele care s-au îngrășat din nou”, explică profesorul Signe Sørensen Torekov, de la departamentul de științe biomedicale al universității din Copenhaga, unul dintre autorii studiului, scrie 360medical.ro.

Potrivit cercetătorului, asta ar putea ajuta la explicarea motivelor pentru care unele persoane reușesc mai bine decât altele să mențină pierderea în greutate.

Ca și alți hormoni implicați în reglarea apetitului, neurotensina este eliberată de intestine atunci când mâncăm, iar informațiile sunt compilate în creier, care va determina dacă trebuie să continuăm să mâncăm sau dacă ne simțim sătui.

Participanții au pierdut în greutate pe parcursul celor opt săptămâni de dietă hipocalorică.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care au slăbit și mai mult în anul care a urmat dieta au eliberat mai multă neurotensină decât persoanele care au luat în greutate după ce au încheiat dieta.

„Rezultatul este unul interesant, întrucât se poate specula că persoanele care s-au îngrășat din nou pur și simplu nu au efectul de inhibare a apetitului pe care pare să-l aibă neurotensina”, spune prof. Signe Sørensen Torekov.

Studiu asupra hormonilor apetitului pentru a afla cum s-ar putea menține pierderea în greutate

Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică pentru a pierde în greutate eliberează mai multă neurotensină atunci când mănâncă.

Această idee i-a inspirat pe cercetători să studieze efectul neurotensinei asupra pierderii în greutate.

Se știe că alți hormoni intestinali, eliberați în cantități mai mari după o intervenție chirurgicală pentru obezitate, ajută la explicarea faptului că persoanele care au suferit o astfel de intervenție sunt capabile să-și mențină pierderea în greutate

„Nimeni nu studiase rolul neurotensinei în legătură cu pierderea în greutate indusă de dietă”, spune doctorul în medicină, Joachim Holt, primul autor al studiului.

Un alt lucru interesant pentru cercetători, în ceea ce privește studierea acestor hormoni ai apetitului, a fost acela de a afla cum ar putea răspunde oamenii la un potențial tratament și mai ales la combinația mai multor hormoni ai apetitului pentru a menține pierderea în greutate.

Citește continuarea AICI

Comenteaza