Dietă de toamnă. Ce să mănânci ca să-ţi creşti imunitatea

Dietă de toamnă. Ce să mănânci ca să-ţi creşti imunitatea

Dieta de toamnă te ajută să slăbești, dar și să-ți crești imunitatea.

Stugurii conţin o varietate de antioxidanţi. Cei mai importanţi nutrienţi din compoziţia acestora sunt vitaminele A, C, B6 şi B9 şi mineralele esenţiale precum potasiul, calciul, fierul, fosforul, magneziul şi seleniul. De asemenea, aceste fructe conţin variaţi antioxidanţi precum delfinidina şi resveratrolul, care neutralizează efectul radicalilor liberi şi care previn oxidarea celulară. Nutriţioniştii spun că prin substanţele pe care le conţin, strugurii cresc nivelul de oxid nitric din sânge, cu rolul de a preveni formarea blocajelor pe artere, reducând astfel riscul de infarct şi de accident vascular cerebral. În plus, strugurii împiedică oxidarea colesterolului "rău" (LDL) şi reduc nivelul colesterolului total.

Varza de Bruxelles este bogată în substanţe nutritive, aceasta fiind o sursă foarte buna de vitamina C şi K şi de nutrienţi precum folaţi, vitamina A, mangan, fibre. potasiu, vitamina B6 şi fier. Fitonutrienţii care se găsesc în acest aliment intensifică activitatea sistemului imunitar pentru a-l proteja împotriva afecţiunilor şi a virusurilor. Cercetările realizate în ultimii 20 de ani au confirmat efectul preventiv al verzei şi al sucului crud de varză în prevenirea cancerului de colon. Studiile efectuate la Institutul Naţional American al Cancerului au demonstrat că persoanele care folosesc drept remediu legume din familia cruciferelor, varză mai ales, sunt mai puţin expuse îmbolnăvirii de cancer de colon. Cercetări similare privind efectul terapeutic al verzei în prevenirea diferitelor forme de cancer (de colon, de stomac, de esofag, de rect şi de plămâni) s-au efectuat la Universitatea din Minnesota (SUA), la ­Institutul Naţional de Cercetări Medicale "Sante" din cadrul Universităţii din Angers (Franţa) şi la Universitatea de Stat din Israel. Pentru persoane care nu suportă acest tip de varză, specialiştii spun că broccoli are aceleaşi proprietăţi.

Dovleacul este o sursă bogată de vitamina A, care, potrivit experţilor de la Harvard School of Public Health, stimulează activitatea celulelor albe ale sângelui. Experţii în nutriţie susţin că pulpa dovleacului are proprietăţi diuretice, laxative şi sedative. De aceea, se recomandă bolnavilor cu retenţii hidrice să urmeze în această perioadă a anului cura cu dovleac. Tratamentul durează cinci zile şi, în acest interval, bolnavul consumă un terci gros de dovleac, preparat din 1,5 până la 2,5 kg de pulpă care se fierbe în lapte. Leacul se poate aromatiza cu cimbru, miere sau cu tarhon, dar nu se adaugă niciun strop de sare. În plus, betacarotenul conţinut de dovleac reduce riscul creşterii nivelului glicemiei. Miezul dovleacului conţine o cantitate mare de vitamine: A, C şi E, eficiente în cura de detoxifiere a organismului. Pentru eliminarea toxinelor, terapia trebuie urmată timp de 10-12 zile. În această perioadă se bea câte un pahar cu 100 ml de suc proaspăt de dovleac, în amestec cu ceai de afin.

Comenteaza