Un tip de fibră ar putea avea beneficii pentru pierderea în greutate similare cu Ozempic

Un tip de fibră ar putea avea beneficii pentru pierderea în greutate similare cu Ozempic

Cercetările asupra microbilor care trăiesc în tractul nostru digestiv au declanșat o „revoluție” în știința nutriției.

În ultimii ani, fibrele alimentare au devenit „noua proteină”, ceea ce a dus la adăugarea lor din abundență în alimente pentru a hrăni microbiomul intestinal și a ne îmbunătăți sănătatea.

Cu toate acestea, un studiu pe șoareci publicat în 2024 sugerează că nu toate suplimentele de fibre sunt la fel de benefice.

O formă care se găsește ușor în ovăz și orz, numită beta-glucan, poate controla glicemia și poate ajuta la pierderea în greutate la șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Arizona și de la Universitatea din Viena, acesta a fost singurul tip de supliment de fibre testat care a redus conținutul de grăsime și greutatea corporală a unui șoarece în decurs de 18 săptămâni, scrie sciencealert.com.

Alte fibre pe care le-au luat în considerare, inclusiv dextrina de grâu, pectina, amidonul rezistent și celuloza, nu au avut un astfel de efect, în ciuda schimbării semnificative a componenței microbiomului șoarecelui în comparație cu șoarecii hrăniți fără suplimente de fibre.

„Știm că fibrele sunt importante și benefice; problema este că există atât de multe tipuri diferite de fibre”, a explicat Frank Duca, specialist în științe biomedicale de la UA, în iulie.

„Am vrut să știm ce fel de fibre ar fi cele mai benefice pentru pierderea în greutate și îmbunătățirea homeostaziei glucozei, astfel încât să putem informa comunitatea, consumatorul și apoi și industria agricolă.”

Fibrele alimentare sunt principala sursă de energie pentru bacteriile care trăiesc în intestinele noastre și totuși mai puțin de 5% dintre oamenii din SUA consumă cele 25-30 de grame (0,9-1 uncie) de fibre recomandate pe zi.

Pentru a compensa acest lucru, suplimentele de fibre și alimentele bogate în „fibre invizibile” devin din ce în ce mai populare. Însă fibrele sunt extrem de diverse, așa că pe care să le alegem?

Unele fibre, cum ar fi beta-glucanii din ovăz și dextrina din grâu, sunt solubile în apă, ceea ce înseamnă că sunt ușor fermentate de bacteriile intestinale.

„Unul dintre beneficiile consumului de fibre alimentare constă în eliberarea de GLP-1 și a altor peptide intestinale care reglează apetitul și greutatea corporală”, a spus Duca.

„Totuși, nu credem că acesta este singurul efect. Credem că există și alte lucruri benefice pe care le-ar putea face și care nu au legătură cu peptidele intestinale, cum ar fi îmbunătățirea sănătății barierei intestinale.”

Sunt necesare mult mai multe cercetări înainte ca aceste rezultate să poată fi extinse la oameni, dar descoperirile sugerează că unele fibre ar putea fi mai potrivite pentru pierderea în greutate și controlul insulinei decât altele.

Studiul a fost publicat în Jurnalul de Nutriție.

Comenteaza