Adolescenţii români, printre cei mai fericiţi din Europa. Țara care se confruntă cu o „recesiune a fericirii"

Adolescenţii români, printre cei mai fericiţi din Europa. Țara care se confruntă cu o „recesiune a fericirii"

Adolescenții români se află în topul țărilor europene cu cei mai fericiți tineri, potrivit unui raport care a analizat bunăstarea în această grupă de vârstă, în 27 de țări europene.

Adolescenții britanici sunt și cei mai nefericiți din Europa, potrivit studiului făcut de Children's Society în 27 de țări. De asemenea, studiul arată că cel mai mare decalaj în ceea ce privește satisfacția în viață între cei mai dezavantajați și cei mai puțin dezavantajați tineri de 15 ani se înregistrează tot în Regatul Unit. La polul opus, cei mai fericiţi adolescenţi sunt în Olanda, Danemarca, România, Spania şi Franţa, scrie The Guardian.

În Regatul Unit, 25% dintre adolescenţi au raportat un nivel scăzut de satisfacţie în viaţă, faţă de 7% dintre olandezii de aceeaşi vârstă.

În contrast, adolescenţii olandezi se numără de mai mulţi ani printre cei mai fericiţi din lume, cu părinţi care îi sprijină, inegalităţi reduse, profesori care nu sunt autoritari, ci acceptă sentimentele elevilor, şi niveluri ridicate de autodeterminare - de exemplu, mersul la şcoală cu bicicleta şi posibilitatea de a decide când să se întoarcă acasă.

La sfârşitul săptămânii, prezentatoarea TV Kirstie Allsopp a stârnit o dezbatere cu privire la faptul că părinţii care limitează libertatea adolescenţilor îi „infantilizează", după ce serviciile sociale au contactat-o pentru că i-a permis fiicei sale, pe atunci în vârstă de 15 ani, să meargă singură în Europa.

„Să fii crezut, să fii sigur pe tine, te face să te simți mai bine în pielea ta și fericit”, a spus ea. „Așadar, copiii noștri sunt anxioși pentru că ne temem și îi ținem pe loc, iar acest lucru îi determină să fie deprimați”?

Marţi, The Guardian scria că mai mult de 500 de copii pe zi din Anglia erau trimişi la serviciile de sănătate mintală pentru anxietate, mai mult decât dublul ratei de dinainte de începerea pandemiei.

Comenteaza