Video Foto Imagini din dronă cu șantierul Autostrăzii Transilvania. "Cadrele aeriene arată progresul foarte slab"

O filmare aeriană realizată de Asociația Pro Infrastructură (API) deasupra șantierului Autostrăzii Câmpia Turzii - Târgu-Mureș (A3), trădează progresul slab al lucrărilor pe mai multe sectoare din drum.

"Șantierele se dezmorțesc cu greu după pauza de iarnă. Am filmat din dronă cele mai importante structuri de pe cele două loturi dintre Câmpia Turzii și Iernut, parte din A3. Imaginile surprind stadiul pe segmentul Iernut - Chețani, construit de Astaldi, în zona nodului Iernut, la podurile peste Mureș de la Bogata, cât și la podul peste Mureș și calea ferată la vest de Luduș", au transmis reprezentanții organizației.

Imaginile surprind faza înapoiată în care lucrările se află pe o anumită porțiune. "Pe sectorul vecin, între Chețani și Câmpia Turzii, executat de Straco, cadrele aeriene arată progresul foarte slab de la nodul Chețani/Luduș și pasajul A3 peste Drumul Național (DN) nr. 15 din apropiere. Urmează pasajul pe DN15 la est de Hădăreni și supratraversarea DN15 la vest de Hădăreni. Ultima structură este foarte puțin conturată: podul autostrăzii peste râul Arieș imediat înainte de capătul de la Câmpia Turzii", arată API.

API mai arată că segmentul din A3 dintre Câmpia Turzii și Chețani (Straco) a ajuns la doar 19% stadiu fizic, avansul din 2018 fiind de 13%, iar din cele 4% promise de șeful Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), doar tronsonul Chețani - Iernut (Astaldi) are șanse teoretice de finalizare în 2019. Este acum la 58%, iar anul trecut a avut un progres de 39%.

Reprezentanții asociației atrag atenția asupra problemelor de natură financiară cu care constructorii se confruntă și subliniază că bugetul alocat în 2019 pentru Autostrada Transilvania este doar o treime din necesarul finalizării celor două contracte (Straco și Astaldi, n. red.)

CITEȘTE ȘI: CNAIR promite să finalizeze în 2019 loturile 1 și 2 ale Autostrăzii Sebeș - Turda și două tronsoane din A3. API: "Sunt minciuni gogonate"

"Ambii antreprenori generali încă se confruntă cu incertitudini financiare. Alocarea bugetară propusă în 2019 pe Autostrada Transilvania între Câmpia Turzii și Târgu-Mureș este de 130 milioane de lei (TVA inclusă), doar 28,1% din necesarul de 462 milioane pentru a ajunge la 100% din ambele contracte.

Gândiți-vă singuri dacă, în asemenea condiții, vom circula la sfârșit de 2019 pe toți cei 33,6 km dintre Câmpia Turzii și Iernut, așa cum încearcă să ne convină șeful CNAIR, Narcis Neaga", conchide API.

Comenteaza