"După dealuri", cu o actriţă clujeancă în rolul principal, e propunerea României la premiile Oscar VIDEO

Filmul "După dealuri" de Cristian Mungiu, dublu premiat în mai la Festivalul de Film de la Cannes, a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria cel mai bun film străin.
Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Potrivit unui comunicat al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), un juriu român format din Eugenia Vodă, critic de film şi realizator TV, Magda Mihăilescu, critic de film, Cristina Corciovescu, critic şi istoric de film, Mihai Chirilov, critic de film,director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania,Cluj, Dana Duma, critic de film, Dinu Tănase, director de imagine şi regizor, şi Eugen Atanasiu, critic de film, a ales, cu o majoritate de voturi, ca filmul lui Cristian Mungiu să reprezinte România la premiile Academiei de film americane pe 2012, ce vor fi decernate la începutul anului viitor.

Una dintre cele două protagoniste, Cristina Flutur, este absolventă a Facultăţii de Teatru a Universităţii "Babeş-Bolyai", din Cluj-Napoca. Cristina Flutur a studiat actoria la clasa profesorului Bacs Miklos şi a absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune în 2004. În prezent, ea este actriţă la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu şi a debutat în cinematografie în filmul "După dealuri" al lui Cristian Mungiu. actriţa a reuşit să impresioneze juriul festivalului de la Cannes, care a răsplătit-o cu premiul pentru interpretare feminină. Cristina Flutur joacă rolul Alinei, o tânără crescută într-un orfelinat, care îşi regăseşte prietena, Voichiţa (Cosmina Stratan - n. red.), într-o mănăstire ortodoxă. Cele două tinere au copilărit împreună, motiv pentru care Alina îşi doreşte ca Voichiţa să părăsească mănăstirea şi să o însoţească în Germania, însă aceasta din urmă o refuză. Alina nu poate înţelege opţiunea prietenei ei şi îl provoacă pe preot, fapt care duce la bănuieli că ar fi posedată. Pelicula prezintă exorcizarea Alinei şi investigaţiile poliţiei cu privire la întâmplările care au avut loc la mănăstire. Vezi aici ce spun despre ea profesorii Cristinei Flutur

Amintim, regizorul Cristi Mungiu a refuzat în acest an să proiecteze pelicula la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani cu producţiile româneşti premiate la festivalul de la Cannes. Motivul - frica de piraterie. "Sper ca actorii să mă înţeleagă", a spus Mungiu înainte de TIFF.

Premiat pentru scenariu şi pentru interpretare - un dublu trofeu, acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur - la Cannes, filmul este scris şi regizat de Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran.

"După dealuri" spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

"După dealuri" are distribuitori în peste 30 de ţări şi îşi continuă traseul prin marile festivaluri ale lumii: Karlovy Vary, Sarajevo, Moscova, Florenţa, urmând ca în curând să fie prezentat la Toronto - în secţiunea Masters, New York Film Festival, AFI Fest Los Angeles, Buenos Aires şi multe altele.

Filmul va fi proiectat la Bucureşti în avanpremieră în închiderea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, pe 25 octombrie.

În 2007, filmul lui Cristian Mungiu "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", premiat cu Palme d'Or la Cannes, a reprezentat propunerea României la Oscar.

Anul trecut, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film străin a fost pelicula "Morgen" de Marian Crişan, unde actor a fost tot un clujean, Andras Hathazi.

Vezi mai jos trailerul filmului

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza