"După dealuri", premiat la Cannes, nu va fi proiectat la TIFF. Mungiu: "Sper ca spectatorii să mă înţeleagă"

Filmul românesc premiat la prestigiosul festival de profil de la Cannes, "După dealuri", nu va avea nicio proiecţie în România, nici măcar la festivalul internaţional de film Transilvania (TIFF), care începe vineri.

"Cel mai rău îmi pare pentru actori, dar le-am explicat motivele mele şi au înţeles că dacă prezentarea filmului mai încolo va face ca el să fie văzut de cât mai multă lume, atunci e OK să facem sacrificiul ăsta", a spus regizorul Cristian Mungiu la Cannes, pentru HotNews.ro. "Dacă ei m-au înţeles, sper să mă înţeleagă şi spectatorii de la TIFF", a adăugat el.

Decizia ca filmul să fie proiectat în sălile de cinematograf din România doar în toamnă îi aparţine regizorului Cristian Mungiu. Filmul "După dealuri" a primit două distincţii la festivalul de la Cannes - cel mai bun scenariu şi cea mai bună interpretare feminină, pentru ambele protagoniste.

Filmul "După dealuri" este scris şi regizat de Cristian Mungiu şi inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu-Bran. Imaginea este semnată de Oleg Mutu, rolurile principale fiind interpretate de două actriţe ieşence debutante în film, Cosmina Stratan (Voichiţa) şi Cristina Flutur (Alina), secondate de Valeriu Andriuţă (părintele) şi Dana Tapalagă (maica stareţă).

Filmul spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

vezi mai jos trailerul filmului

 

Comenteaza