Unul din 10 clujeni e dator la Fisc. Ce fac Finanţele ca să recupereze banii

Unul din 10 clujeni e dator la Fisc. Ce fac Finanţele ca să recupereze banii
Zeci de mii de clujeni sunt executaţi silit de Direcţia Finanţelor Publice - 10% din întreaba populaţie.

Aproape 72.000 de clujeni sunt executaţi silit de Direcţia Finanţelor Publice în noiembrie, conform unei evidenţe a instituţiei. Aceasta înseamnă aproximativ 10% din întreaga populaţie a judeţului Cluj. Aceştia trebuie să plătească peste 35 milioane de lei. Persoanele juridice aflate în aceeaşi situaţie, 20.000 la număr, trebuie să achite şi ele peste 250 milioane de lei la bugetul de stat.

Şeful Direcţiei Finanţelor Publice Cluj, Mihai Costin, spune că foarte mulţi dintre clujenii datornici la stat au de achitat contribuţii la fondul de sănătate. "Noi am preluat multe persoane cu datorii la Sănătate, suntem în faza finală a preluării activităţii de la Casa Judeţeană de Sănătate", spune Costin. Principalele datorii se referă la taxe şi impozite din activităţi independente, comerciale, chirii sau consultanţă, create de avocaţi, medici şi alte persoane cu profesii liberale. "În 15 decembrie e termen de plată, trebuie să achite" spune Costin. "Avem şi persoane cu sume mici, care nu şi-au onorat obligaţiile, dar noi trebuie să încasăm orice sumă". Singura consolare e că la sfârşitul anului obligaţiile mai mici de 40 lei se anulează.

Pentru a recupera suma, inspectorii Finanţelor Publice au emis în noiembrie peste 24.000 de somaţii pentru suma de 96,7 milioane d elei, dar au încasat mult mai puţin: 15,8 milioane. Au înfiinţat 18.600 de popriri pentru 60 milioane de lei, dar au încasat doar 10,2 milioane şi, în fine, au înfiinţat 61 de sechestre pentru 9,4 milioane de lei, sumă din care au încasat doar 159.000 lei.

 

Comenteaza