Finanţe contra finanţe, contribuabili contra fisc FOTO

Finanţe contra finanţe, contribuabili contra fisc FOTO
Angajaţii de la finanţele clujene au oprit lucrul pentru două ore luni dimineaţa, cerând salarii la nivelul colegilor de la centrala ANAF. Mişcarea s-a răsfrânt împotriva contribuabililor blocaţi la operaţiuni în una dintre cele mai încărcate perioade fiscale ale anului.

Sute de oameni de la finanţe, atât din Cluj, cât şi cei din alte judeţe, aflaţi cu treabă la regională, au încetat orice activitate la ora 10:00 şi s-au adunat în curtea interioară. Portarii le spuneau oamenilor că nu se lucrează şi că nu avea rost să mai stea.

O trupă de jandarmi şi-a făcut apariţia la scurt timp în uşa trezoreriei, însă nu a zăbovit prea mult în zonă. Între timp, finanţiştii discutau despre mersul protestului de la Bucureşti. Maşinile ANAF erau parcate în curte, iar angajaţii beau cafea, fumau sau discutau între ei. 

Ignoraţi la Bucureşti
 
„Nu lucrează nimeni, nici la ghişee, nici la trezorerie. Vom protesta până este cazul, am auzit că deja colegii noştri de la direcţia regională din Bucureşti au plecat în marş către Ministerul Finanţelor Publice (MFP). A mai fost un simulacru de negociere săptămâna trecută, au trimis un secretar de stat care a zis că totul este în regulă, ceea ce nu s-a întâmplat deloc. 
 
Practic, suntem ignoraţi în capitală; dacă nu ieşeau cei de la direcţia de acolo, nu se întâmpla din nou nimic. Sunt diferenţe imense între cei din aparatul central şi cei „de provincie”. În noua lege a salarizării au trecut personalul din garda financiară, instituţie care nu mai există din 2013, în schimb nu se menţionează nimic despre direcţia antifraudă”, a remarcat unul dintre protestatarii de la Direcţia Regională a Finanţelor Publice (DRFP) Cluj. 

Mai bine la ANAF
 
 „S-a ajuns la aberaţia ca un consilier superior din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) să câştige cu 200 de lei peste un director de direcţie regională care are responsabilităţi imense, răspunde de 3.000 de oameni. Între personalul din regionale şi cel central sunt diferenţe de salarii între 25 şi 50%. 
 
Am mai fost acum câteva zile la Ministerul Muncii, dar se pare că nu am rezolvat această problemă. Când a fost protestul spontan de data trecută, în loc să ne pună 15% în plus la salariu, cum a fost vorba iniţial, au blocat creşterile din ANAF, în loc ca acestea să se regăsească la personalul din teritoriu”, spune liderul de sindicat de la Cluj, Ilie Rostogol.

Protest împotriva protestului

Protestul funcţionarilor publici de la finanţe nu i-a încântat deloc pe contribuabilii veniţi să îşi depună declaraţiile anuale în una dintre perioadele cele mai aglomerate ale anului la fisc. „Bine ca iau salarii de zeci de milioane, dar când ai nevoie de ei, fac proteste...

Aşa vă trebuie că aţi votat PSD-ul sau, mai rău, nu aţi mers deloc la vot, fac ce vor ei cu voi, e dictatură!”, s-a răstit către salariaţii finanţelor un întreprinzător clujean. Primind unda verde de la liderii din Bucureşti, la ora 12:00 tot personalul care se afla în curtea instituţiei a încetat greva şi s-a reîntors în birouri şi ghişeele DRFP Cluj. 

Armata de consultanţi fiscali, atacată
 
22.000 de angajaţi din finanţe au declanşat luni greva spontană la nivel naţional, fiind nemulțumiți de proiectul legii salarizării bugetare, care prevede scăderi salariale de până la 20% din venitul actual. Salariaţii cer MFP şi gernului „revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel încât să fie reflectată complexitatea şi importanţa activităţii Ministerului Finanţelor Publice şi unităţilor subordonate (ANAF, direcţii generale regionale ale finanţelor publice)”, potrivit Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe (FNSF).
 
„În loc ca guvernul să plătească 35.000 de consultanţi fiscali nou angajaţi, cu salarii de 10.000 lei, dublu faţă de un salariat al sistemului MFP, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariaţi responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investiţie mai realistă, corectă şi cu efecte în timp, care ar duce la atragerea şi păstrarea personalului bine pregătit, care să poată face faţă noilor cerinţe în implementarea politicii fiscale”, conform FNSF.

Preşedintele ANAF, Bogdan Stan, le-a recomandat protestatarilor să se întoarcă la muncă, deoarece propunerile de modificare a legii salarizării au fost transmise executivului. ”Am depus la guvern propunerile de modificare a legii, în sensul eliminării discrepanţelor şi al menţinerii sporului de 15%”, a transmis preşedintele ANAF.

Comenteaza