Video Unicornul românesc cu birou la Cluj a dat lovitura la New York. 1,3 miliarde $ obținuți din acțiuni

Unicornul românesc cu birou la Cluj a dat lovitura la New York. 1,3 miliarde $ obținuți din acțiuni

Compania IT româno-americană UiPath, cu un birou la Cluj-Napoca, a vândut acțiuni de 1,34 miliarde de dolari în oferta publică inițială (IPO) după listarea sa oficială de miercuri, la Bursa din New York (NYSE). 

UiPath a crescut de la 56 la 70 de dolari/acțiune, la un moment dat, încheind sesiunea de tranzacționare debut la 69 de dolari, conform Startup Cafe. Astfel, a ajuns la o valoare de piață de 37,7 miliarde de dolari, pe bursă, peste cea estimată la 35 de miliarde cu ocazia ultimei runde de investiții private, din februarie, când a ridicat o finanțare de 750 de milioane de dolari de la fonduri de investiții.

Producătorul de automatizări software (RPA) se tranzacționează acum la NYSE. Românul Daniel Dines păstrează 88% din puterea de vot, având acțiuni de clasă B, care îi conferă putere de vot mai mare în fața celorlalți acționari. Cei mai mari acționari sunt fondurile de investiții Accel Partners, Earlybird Management și CapitalG (fondul de investiții al Google).

UiPath a fost fondată de Daniel Dines și Marius Tîrcă, în 2005, în România sub numele de DeskOver. Dines l-a recrutat pe Tîrcă mai întâi ca angajat, iar apoi l-a cooptat în calitate de cofondator. Aceasta a devenit, între timp, lider mondial în RPA, soluții care eliberează angajații din diferite firme de sarcini repetitive la job pentru a se putea ocupa de activități mai creative. UiPath are 2.863 de angajați full time, din care 122 sunt la New York și 727 în România.

UiPath și-a transferat centrul de la Cluj într-o clădire de birouri de lângă Parcul Central. Aici informaticienii clujeni lucrează, alături de cei din centrele din București, Seattle (SUA), Bangalore (India), la dezvoltarea platformei de automatizare a UiPath, folosită de Dentsu, Sumitomo sau NASA. UiPath a primit investiții de la partenerul tehnologic Google și a semnat un parteneriat cu IBM, pentru a facilita adoptarea de soluții de automatizare de către companii.

Fosta clădire a sucursalei Bancpost de pe str. Mihai Eminescu - în care s-a mutat centrul UiPath din Cluj - a fost preluată de către un investitor local care mai dezvoltă o clădire de birouri în zonă. UiPath ocupă etajele 5-8 ale clădirii. Activitatea de la Cluj este centrată pe procese de automatizare a companiilor care le ajută să își gestioneze singure costurile.

Comenteaza