Româncele au stabilit un nou record de investiții la bursă. Ce firme au ales doamnele

Româncele au stabilit un nou record de investiții la bursă. Ce firme au ales doamnele
| Foto: denisismagilov - Depositphotos.com

Doamnele din România au cea mai mare pondere din Europa în ceea ce privește investițiile la bursă făcute în anul 2022. Față de 2021, procentajul a crescut cu aproape 10%.

Româncele dețineau, la finalul anului trecut, cea mai mare pondere a investitorilor pe piețele financiare, respectiv de 26%, arată o analiză a casei de brokeraj pe burse internaționale XTB România. Astfel, femeile din România au fost urmate în clasament, la distanță semnificativă, de cele din Marea Britanie, cu o pondere de 14%, potrivit unui comunicat transmis ZIUA DE CLUJ.

Româncele peste femeile din UK, Franța, Germania și Italia la investițiile pe bursă

Ponderea este în creștere cu 9% față de 2021 (17%) și cu 16% față de primul an pandemic (2020 - 10%). Astfel, româncele se află la o distanță de minim 8% față de celelalte state din Europa, în ceea ce privește ponderea investitoarelor pe piețele financiare.

Româncele au stabilit un nou record de investiții la bursăSursa: XTB

Cel mai mic procent de femei în rândul investitorilor este în Republica Cehă, Franța și Germania. Acestea sunt singurele piețe în care acest procent este, în prezent, sub 10%. De asemenea, în contextul unei volatilități majore pe burse, ponderea femeilor în rândul clienților noi a atins, în 2022, un nivel record, de 16%.

„De-a lungul anilor, au existat multe stereotipuri cu privire la prezența femeilor pe piețele financiare. Prezentul însă ne arată că femeile și opțiunile lor de investiții nu diferă semnificativ de cele ale bărbaților. În anii 2020-2022, femeile au ales cel mai adesea Contractele pentru Diferență (CFD) pe indici bursieri mondiali. În acest caz, două piețe au dominat: cea americană și cea germană”, arată Irina Cristescu, General Manager XTB România.

Româncele au stabilit un nou record de investiții la bursăSursă: XTB

Femeile investesc diferit la bursă față de bărbați

Datele XTB mai arată că o femeie activă în piața financiară este un utilizator cu un profil ușor diferit de cel al unui bărbat. De pildă, vârsta medie în cazul femeilor investitor este de 37 de ani, în timp ce la bărbați este de 35 de ani. Modul de investire constituie însă cea mai mare diferență.

Astfel, în rândul bărbaților, investițiile ultimilor ani s-au făcut mai des prin intermediul dispozitivelor mobile. Pe de altă parte, aproximativ 59% dintre tranzacțiile inițiate de femei au fost prin intermediul unui computer. Există explicații științifice pentru acest tip de comportament.

Româncele au stabilit un nou record de investiții la bursăSursă: XTB

„Femeile sunt în mod natural mai precaute, au nevoie de mai multe informații pentru a lua decizii, inclusiv pentru a face o investiție. Ele se bazează pe analize aprofundate, folosind adesea diverse surse de informare. Realizarea tranzacțiilor prin intermediul aplicației desktop creează un sentiment de control și securitate mai mare asupra finanțelor proprii. Bărbații, în schimb, iau decizii mai rapid, au mai puțină răbdare și nu cer părerea nimănui. De aceea, dispozitivele mobile sunt aliatul lor”, explică Anna Szczepańska-Przekota, doctor la Universitatea de Tehnologie Koszalin, Polonia.

În ce au investit româncele și celelalte femei din Europa

În privința tipului de acțiuni, în perioada 2020-2022, femeile au ales să investească în companiile mari de tehnologie. În acest interval, pe platforma XTB, femeile au cumpărat cu precădere acțiunile a trei companii americane: Palantir Technologies, Tesla și Apple.

Româncele au stabilit un nou record de investiții la bursăSursă: XTB

Totodată, datele fiecărei țări dintre cele opt luate în calcul pentru realizarea studiului și în care XTB este prezentă arată că sentimentul regional a fost puternic vizibil. În perioada discutată, CCC a fost cea mai populară companie în Polonia, CEZ în Republica Cehă, TechnipFMC în Franța și International Consolidated Airlines Group în Spania.

XTB este unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume și o companie de investiții listată pe Bursa de la Varșovia.

Comenteaza