Proiectele de birouri cresc la Cluj în pandemie

Proiectele de birouri cresc la Cluj în pandemie
Complexul de birouri de pe fosta platformă Argos se află în faza finală | Foto: Record Park

Județul Cluj înregistra 137 de proiecte active de spații de birouri în prima jumătate a anului, la același nivel cu Timișul și în spatele Bucureștiului. Iată concluziile raportului "Piața construcțiilor în pandemie", realizat de IBC Focus.

Odată cu izbucnirea pandemiei și cu regulile de distanțare socială, acest segment a avut de suferit la nivel național, mai ales prin prisma marilor clădiri de birouri care și-au desfășurat activitatea în special în clădiri de tip open-space, conform unui raport semestrial al IBC Focus.

“În ciuda statisticilor mai puțin optimiste, trebuie să subliniem o creștere ușoară a numărului de proiecte comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Dacă în 2019 vorbeam despre 1.367 de proiecte, în 2020 numărul acestora a ajuns la 1.465.

La nivel de număr de proiecte monitorizate în fiecare lună, observăm că începutul de an a fost unul realmente timid, cu doar 112 șantiere pentru ianuarie și 135 pentru februarie. Însă, în ciuda estimărilor pesimiste, numărul de proiecte a continuat să crească ajungând în perioada mai-iunie la o medie de 340 proiecte.

În zona București-Ilfov s-a înregistrat o scădere în acest an. Dacă în 2019 vorbeam de 278 proiecte, în 2020 numărul acestora a ajuns la 276. Tot la capitolul scăderi trebuie să menționăm și zona de Sud-Vest cu un minus de 1,15%”.

Există și creșteri comparativ cu primele șase luni din 2019. Cele mai însemnate se înregistrează în zona Vest (29,66%: de la 145 în 2019 la 188 în 2020). Pe locul 2 la capitolul creșteri se regăsește Sud (13,98%: de la 93 la 106 proiecte), iar pe 3, Nord-Est (11,81%: de la 144 la 161 proiecte).

“Dacă analizăm după numărul total de investiții monitorizate cu ajutorul asistentei virtuale VICTA, Nord-Vestul rămâne la conducere, fiind și singura care depășește pragul de 300 de investiții. Locul 2 revine zonei București-Ilfov care, în ciuda scăderii înregistrate, reușește să adune 276 de investiții în perioada analizată.

36% din totalul investițiilor identificate sunt de tip sediu de firmă. Cele 539 de sedii monitorizate în primele șase luni se plasează în fața segmentului clădiri de birouri (483 proiecte monitorizate) și celui dedicat unităților cu destinație prestări servicii (de tip bancă, centru financiar: 399 proiecte identificate.

Aproape jumătate din numărul total de proiecte monitorizate pe segmentul birouri-comercial sunt în autorizare. 684 de astfel de investiții au fost încadrate aici, urmate de cele 301 aflate în construcție. În cazul celor în construcție se observă o creștere comparativ cu cifrele aceleiași perioade a anului trecut, când discutam despre 248 investiții în construcție. La polul opus stau proiectele în intenție. În primele șase luni ale anului curent, doar nouă au fost identificate.

În primele șase luni vorbim despre 470 proiecte mari aflate în diferite stadii de execuție. O treime au intrat în execuție: 139 de proiecte în construcție și 30 în amenajare. Rata de intrare a proiectelor în execuție se păstrează și în cazul proiectelor medii (445 înainte de execuție și 138 în execuție), dar și a celor mici (175 înainte de execuție și 85 în execuție). Sunt proiecte mari, de interes pentru investitori care își direcționează atenția spre companiile gigant și care încearcă să creeze spații optime pentru desfășurarea sarcinilor de muncă.

Județul Bihor a părăsit top trei județe atunci când vine vorba de cele mai numeroase șantiere în domeniu. Cu 105 proiecte identificate, este devansat de București (181 șantiere monitorizate), Cluj, Timiș (câte 137). În funcție de suprafețele proiectelor analizate, locul 1 revine capitalei, cu 4,5 milioane mp, urmată de Timiș, cu 1,57 milioane mp. Pe locul 3 se regăsește județul Cluj cu 0,9 milioane mp de proiecte încadrate pe segmentul birouri-comercial. 

Comenteaza