TOP 10 constructori și arhitecți în România. Două companii din Cluj, între “granzii” României

TOP 10 constructori și arhitecți în România. Două companii din Cluj, între “granzii” României
Constructorul clujean Wincon s-a remarcat prin lucrări logistice și comerciale

Mai multe societăți clujene au intrat între primii 10 constructori și arhitecți la nivel național. Wincon se află în premieră în acest clasament, în timp ce Dico & Țigănaș urcă două locuri față de ediția precedentă.

Cele două topuri naționale sunt realizate de agenția IBC Focus pe baza bilanțurilor financiare din 2019. Capitala a dominat primul clasament și a dat pieței un sfert din totalul celor mai buni 100 jucători pe segmentul de antrepriză generală în construcții. Locul 2 se împarte între două județe: Cluj și Iași.

Acesta din urmă reușește să urce în clasament, după ce în anul precedent această poziție era ocupată de județele Cluj și Ilfov. Cele șapte companii care provin din fiecare dintre județele menționate au realizat venituri importante datorită proiectelor de anvergură dezvoltate în județele de proveniență, dar și în alte zone ale țării. Ilfovul, cel care dădea pieței în anul precedent șapte companii puternice, reușește să găzduiască doar patru din cei mai puternici 100.

Top 10 construcții România (2019)

1. Astaldi SPA
2. Strabag
3. Construcții Erbașu
4. Bog’art
5. Porr Construct
6. CON-A
7. Concelex
8. Tancrad
9. PAB România
10. Wincon

La ultima ediție, în rândul celor mai puternici 10 jucători din piața de antrepriză generală și-au făcut loc patru nume noi. Podiumul a înregistrat schimbări comparativ cu 2018, cu firme intrate de pe locurile 4 și 6. Bog’Art, aflată pe poziție fruntașă la ediția trecută, a reușit să prindă doar locul 4, cedând poziția fruntașă companiei Astaldi, venită de pe locul 4, cu afaceri de 986 de milioane de lei.

Aceasta s-a aflat pe o tendință ascendentă în ultimii ani, la ediția trecută remarcându-se cu o creștere de 199% a profitului comparativ cu 2018. Locul 2 revine Strabag, care a reușit să își păstreze poziția și să își urce cifra de afaceri cu 12%. A poziție este ocupată de Construcții Erbașu, ce aniversează 30 de ani de existență cu o urcare de trei poziții, după ce în ediția trecută se afla pe locul 6. Rezultatul se datorează și unei creșteri a venitului cu 109% în comparație cu 2018.

“Dacă tot am menționat ideea de creșteri ale cifrelor de afaceri în 2019 vs 2018, trebuie să menționăm și una din companiile noi intrate în top 10 cei mai importanți jucători: Wincon. Venită de pe locul 49, compania încheie clasamentul celor mai puternici 10 cu afaceri de 276 milioane lei, ceea ce înseamnă o creștere cu 277 puncte procentuale, dacă ne relatăm la rezultatele din 2018”, menționează autorii analizei.  

Wincon

Cei 148 de angajați ai firmei au reușit să genereze o diferență de venit de 277% comparativ cu 2018, când se ajungea la un total de 73 de milioane de lei în dreptul cifrei de afaceri. Pentru 2019, cifra de afaceri urcă la 276 de milioane de lei, în timp ce profitul ajunge la 17 milioane. Socieatea clujeană a fost implicată în perioada analizată în proiecte precum centrul comercial Fashion House Cernica, centru logistic cu spații administrative din Apahida (județul Cluj) sau ansamblu rezidențial cu funcțiuni mixte, clădiri de birouri și centru sportiv cu piscină semiolimpică, grădiniță și restaurant.

Concelex, venită de pe locul 26, a intrat pe locul 7 cu o creștere de 149% a afacerilor (de la 123 milioane la 307 de milioane). În rândul noilor intrate în top 10 se află Tancrad (intrată de pe 15 pe poziția 8) și PAB Romania (intrată de pe locul 11 pe poziția 9). La polul opus, cu scăderi înregistrate în ceea ce privește cifra de afaceri înregistrată în 2019 versus 2018 regăsim trei companii care au înregistrat și căderi în clasamentul celor mai puternici 10. Cea mai însemnată scădere o regăsim în cazul Bog’Art (-33%), urmată de PORR Construct (-19%) și de CON-A (-4%).

Clujul, în ascensiune la proiectanți

În clasamentul național al birourilor de arhitectură, în afară de Dico & Țigănaș Cluj-Napoca, apare și Arhimar Serv, societate cu activitate preponderent la Cluj, dar cu sediul social în Baia Mare. “Este un an pe plus atunci când vorbim despre evoluția procentuală a cifrei de afaceri și a profitului înregistrat de primii 10 proiectanți. Dacă analizăm cifrele înregistrate în 2019 versus cele din 2018 observăm o variație a cifrei de afaceri de 8 puncte procentuale, în timp ce în cazul profitului cifra atinge un maxim al ultimilor patru ani: 56 puncte procentuale.

Top 10 firme de arhitectură în România

1. Blue Projects
2. K-Box Construction Design
3. Vego Concept
4. Epstein Architecture & Engineering
5. Asco Constructii
6. Be Home Concept
7. Arhimar Serv
8. Dico și Țigănaș Birou de Proiectare
9. ADN Birou de Arhitectură
10. HB Design Team

Cele 146 milioane de lei înregistrate în dreptul cifrei de afaceri indică o dinamică de 8 puncte procentuale, comparativ cu cele 30 înregistrate în analiza precedentă. La capitolul profit vorbim despre 56 puncte procentuale ca dinamică, datorită celor 21 de milioane de lei adunați în 2019, comparativ cu 13 milioane în 2018. Cele mai puternice 100 companii de arhitectură din România dețin 1.469 de angajați, iar 492 din aceștia lucrează pentru cei mai puternici 10”, conform IBC Focus.

Dico & Țigănaș

Biroul de proiectare ne-a obișnuit ca în fiecare an să mai adauge un pas important la evoluția valorilor, atât în ceea ce privește situația cifrei de afaceri, cât și a profitului. Vorbim despre o firmă cu tradiție în rândul celor mai puternice 10 care se regăsește în prima parte a clasamentului pentru al cincilea an la rând. Veniturile de 10,14 milioane lei îi asigură o urcare de două poziții până pe locul 8 și marchează o dinamică a cifrei de afaceri de 14,5%. În cazul profitului observăm valori mai crescute în dreptul dinamicii, de 84,2%. Rezultatul se datorează creșterii de la 1,35 milioane lei, înregistrați în 2018, la 2,49 milioane, în 2019.

Arhimar Serv

Cade un loc în topul celor mai puternici și ajunge pe locul 7. Cifra de afaceri de 10,4 milioane lei îi asigură totuși o poziție onorabilă în rândul celor mai buni 10 jucători din piața de arhitectură din România, iar cei 42 de angajați reușesc să genereze un profit de 1,07 milioane lei. În cazul acestui birou de arhitectură vorbim despre evoluții interesante și dinamice atunci când vine vorba despre curba ce urmărește datele financiare înregistrate pe 2019. În cazul cifrei de afaceri observăm că maximul a fost atins în 2016, cu venituri de 12,12 milioane lei. Acesta a fost cel mai productiv pentru companie și în materie de profit, cu 4,41 milioane de lei.

Comenteaza