Primăria clujeană se bate cu dezvoltatorii privați în topul național al șantierelor

Primăria clujeană se bate cu dezvoltatorii privați în topul național al șantierelor
Lucrările la Podul Oașului - Răsăritului sunt programate să demareze în acest an

Municipalitatea clujeană și Compania de Apă Someș (CAS) apar în clasamentul pe aprilie al marilor șantiere de infrastructură din România, alături de prestatorii sau dezvoltatorii locali Plan Trade, Wincon sau Cyane. 

În sectorul civil Clujul are cele mai multe șantiere din țară (235), urmat de Timiș (163), București (160) și Constanța (140), conform agenției IBC Focus. Totuși, ca întindere capitala este pe primul loc (1,8 milioane mp), apoi Cluj (0,9 milioane mp), Brașov (0,6 milioane mp), Ilfov (0,5 milioane mp), Timiș (9,4 milioane mp).

Județul este prezent în topul birourilor de arhitectură cu Plan Trade, într-un clasament în care apare o altă firmă de profil cu activitate preponderentă la Cluj, dar înregistrată în Maramureș, Arhimar Serv.

Printre cele mai căutate proiecte se numără ansamblul rezidențial Luminia, cu șase imobile, de câte 5-9 etaje, derulat de dezvoltatorul Cyane și având ca antreprenor societatea de construcții Art Costruct Pop, în valoare de 11 milioane de lei.

În domeniul industrial și retail pe primul loc este Ilfov (68 de șantiere), urmat de Bihor (59), Cluj (51), Brașov (48), Constanța (42). Ca distribuție a suprafeței capitala domină (1 milion mp), Clujul fiind aici abia la jumătate, cu 0,55 milioane mp. În topul constructorilor figurează Wincon Cluj, având afaceri anuale de 73 de milioane de lei și 128 de angajați.  

La categoria infrastructură pe primele poziții se află Bihor și Constanța (câte 22), Cluj, Satu Mare (câte 15), Sibiu, Vrancea (câte 14). Niciun proiectant sau constructor din Cluj nu a reușit să pătrundă în acest top.

Ca proiect major figurează trenul metropolitan Gilău – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida. Proiectul a căui documentație costă 30 de milioane de lei este inițiat de Primăria Cluj-Napoca, având ca arhitect biroul SWS Engineering. Antreprenorul nu a fost încă desemnat.

Un alt proiect major care a apărut în aprilie este inițiat de municipalitatea clujeană, care vizează un pod rutier peste râul Someșul Mic, între străzile Răsăritului și Oașului, cu o documentație de 22 de milioane de lei. Arhitect este Costin & Vlad Birou de Proiectare, iar antreprenor, societatea Freyrom.

Compania de Apă Someș apare cu extinderea alimentării cu apă și rețele de canalizare în localitățile Cășeiu, Chuiești, Cuzdrioara, Sic, proiect evaluat la 67 de milioane de lei.   

Comenteaza