Noile spații de depozitare din Cluj, aproape blocate în anul pandemiei

Noile spații de depozitare din Cluj, aproape blocate în anul pandemiei

Județul Cluj a deținut anul trecut doar 1% din tranzacțiile de pe piața națională a spațiilor de depozitare, dominate autoritar de capitala țării.

În primul an de pandemie s-au tranzacționat 650.000 mp de spații de depozitare în România, cu 37,93 % mai mult decât în 2019, confirmă analiza anuală a Dunwell, broker exclusiv de real estate industrial. Majoritatea contractelor au vizat înțelegeri noi, aspect pozitiv pentru un an atipic comercial.

În ciuda tuturor temerilor, pronosticurilor pesimiste și fluxului de activitate încetinit, 2020 a fost mai bun din punctul de vedere al spațiilor tranzacționate decât 2019 (650.000 mp față de 475.000 mp). “Trimestrele I și III au fost în scădere și în 2020 și în 2019 față de T II și T IV. Putem asocia acest fapt lunii ianuarie, de tranziție, începutului lent de an, dar și lunilor de concedii din iulie și august.

În schimb, putem observa o creștere clară a activității din vara aceasta, când angajații au renunțat de tot la concedii sau au micșorat perioadele de vacanță. 117.510 mp au fost semnați în T III al 2020 vs. putin peste 60.000 mp în 2019, T III fiind și cel mai slab trimestru al anului antepandemic”, observă experții imobiliari.

Industriile care au stat în topul suprafețelor închiriate sunt comerț – 38% din cota de piață (potențată în anul trecut de creșterea comerțului online), logistică (15% din valoarea tranzacțiilor) și retail (13% dintre toate suprafețele închiriate). Au urmat cei din producție și pharma.

Majoritatea contractelor au fost semnate în București (66%), Timișoara (15%), și Craiova (9%). Clujul deținea doar 1% din noile contracte. Dezvoltatorii cei mai activi în relație cu agențiile imobiliare de profil au fost WDP (162.640 mp intermediați pentru depozitele sale), CTP (154.044 mp) și P3 (133.450 mp).

„În martie, Europa a intrat într-o zonă de îngheț, o dată cu lockdown-ul din mai multe capitale. 2020 părea atunci un an compromis economic, dar iată că din punct de vedere al tranzacțiilor din industrial a fost un an avantajos și activ. Piața a avut parte de o creștere formidabilă de aproape 40% și, ce ne bucură cel mai tare, majoritatea tranzacțiilor (52%) au fost constituite de contracte noi, urmate de reînnoiri sau renegocieri de contracte și pre-închirieri", spune Marian Orzu, panaging partner Dunwell.

Cei 650.000 mp tranzacționați se traduc în 84 de contracte semnate la nivelul întregii țări, de către toate agențiile. Dunwell este un start-up pro activ, înființat în București, cu scopul de a intermedia tranzacțiile între proprietarii de spații logistice și industriale, dezvoltatorii de parcuri și chiriași.

Comenteaza