Comerțul electronic, în foame de spații logistice la Cluj

Comerțul electronic, în foame de spații logistice la Cluj

Solicitările de spații în Cluj pentru sectorul e-commerce vor fi din ce în ce mai mari în următoarea perioadă, estimează experții imobiliari.

Acest sector este reprezentat de magazine online sau de retailerii tradiționali care își dezvoltă acum platforme de vânzări online, completat de curierat, serviciu indispensabil pentru comerțul online, conform companiei imobiliare CBRE.

„Având în vedere nevoia retailerilor de a-și eficientiza costurile de distribuție și timpii de livrare, Bucureștiul va atrage ponderea principală din livrările viitoare, în timp ce o nevoie și în Cluj-Napoca. Există o serie de orașe cu dezvoltări limitate sau chiar inexistente care vor fi noile puncte de interes pentru chiriași și dezvoltatori: Constanța, Iași, Craiova și Bacău. Calculele ne indică o creștere a stocului de spații industriale cu peste 50% în următorii cinci ani, până la 8 milioane mp”, spune Andrei Jerca, Head of Industrial Services, CBRE România.

La nivel local, CBRE are discuții avansate pentru 100.000 mp de spații logistice pentru mai multe companii din sectorul de retail, acest tip de chiriași generând o cerere importantă în piața spațiilor industriale și logistice în dorința de a-și dezvolta huburi regionale.

„Din primele 20 de tranzacții ca mărime în regiune, peste 90% sunt reprezentate de jucători din e-commerce și retail, aceștia contribuind direct la cererea ridicată din acest an. Suntem în etapa consolidărilor, a depozitelor centralizate de mari dimensiuni”, adaugă Răzvan Iorgu, managing director al CBRE România.

În primele nouă luni din 2020, volumul tranzacționat (cererea netă și renegocierile) pe piața spațiilor industriale din România a depășit 600.000 mp, potrivit CBRE, iar până la finalul anului urmează a fi închiriați încă 150.000 mp. Volumul ridicat de închirieri atrage după sine un potențial în creștere pentru achizițiile de proiecte industriale din partea investitorilor în imobiliare.

„Ne așteptăm la o creștere a ponderii a industrialului în totalul volumului tranzacțiilor de investiții cu spații imobiliare. Astfel, în 2021, tranzacțiile cu proiecte industriale ar putea reprezenta 20% din volumul tranzacționat, marcând o dublare față de ponderea din ultimii trei ani”, explică Iorgu.

Stocul de spații industriale și logistice va atinge 5 milioane mp la finalul acestui an, marcând o dublare față de 2015, arată datele CBRE. În primele nouă luni, volumul tranzacțiilor de închiriere care a dus la creșterea netă stocului a fost de 500.000, dintre care 250.000 mp au fost generați de retaileri.

„Volumul livrărilor din 2021 se va menține la nivelul mediei din ultimii trei ani și are toate șansele să depășească bariera de 500.000 mp. Cererea va continua să vină din partea retailerilor alimentari, generată de nevoia de noi huburi regionale, creșterea suprafeței de temperatură controlată și a  gradului de integrare pe platformele logistice”, a afirmat Andrei Jerca. CBRE este cea mai mare companie de servicii comerciale și investiții în real estate,  din lume, cu 100.000 de angajați și 530 de birouri.

Curierii se modernizează la Cluj

Cea mai mare companie de curierat din România a anunțat că își va construi un hub propriu la Cluj pentru a nu mai fi nevoită să se mute din cauza proprietarilor. Bugetul său anual de investiții, de 12 milioane de euro, se va dubla în 2021, deoarece urmează construirea centrului de la Cluj și extinderea celui din Brașov. Filiala clujeană este una strategică pentru companie. ”La anul pe vremea aceasta vom opera în noul nostru hub din Cluj-Napoca”, au declarat oficialii Fan Courier.

VEZI Fan Courier, "aruncată" în afara orașului

loading...
Comenteaza