Zona Clujului, tentantă pentru investitorii în logistică. Retailerii sunt cei mai interesați

Zona Clujului, tentantă pentru investitorii în logistică. Retailerii sunt cei mai interesați

Companiile care activează în comerț și domenii conexe se numără printre investitorii cei mai mari din acest an în spații logistice, Clujul fiind o zonă vizată.

Stocul modern de spații industriale din România a depășit în 2020 pragul de 5 milioane mp și urmează să ajungă la 5,5 milioane mp în acest an, 60% din suprafața aflată în construcție fiind preînchiriată, potrivit raportului Romania Industrial Destinations, lansat de CBRE, liderul pieței de consultanță imobiliară.

„2021 are toate premisele pentru a fi un an formidabil pentru piața de spații industriale din România, după ce 2020 s-a dovedit un an record cu peste 930.000 mp tranzacționați. Dezvoltatorii investesc în diferite zone ale țării: de la consacrata zonă a Timișului până la Brașov și Bacău, care încep sa prezinte un interes tot mai mare, beneficiind de terenuri cu potențial pentru dezvoltare și de forță de muncă disponibilă”, a declarat Răzvan Iorgu, managing director al CBRE România.

CBRE a intermediat recent cea mai mare tranzacție de prelungire din ultimii ani, reînnoirea contractului de 85.000 mp de către retailerul Carrefour în cadrul parcului industrial P3 Bucharest Park. Printre cele mai mari tranzacții încheiate în 2020 se mai numără Ikea (70.000 mp în CTPark Bucharest West) și Profi (58.500, respectiv 57.000 mp în WDP Timișoara și Craiova).

La nivel național, sunt în construcție 400.000 mp de spații industriale, o suprafață de 60% fiind deja preînchiriată. După ce în 2020 stocul de spații industriale din România a crescut cu 570.000 mp, activitatea de dezvoltare continuă alert în acest an, impulsionată de gradul de neocupare de doar 8% la nivel național.

Cu un stoc existent de 2,3 milioane mp, București și Ilfov atrag cel mai mare volum de noi dezvoltări, fiind în construcție 140.000 mp. Pe locul următor, 1,2 milioane mp, se află regiunea de Nord și Nord-Vest, ce include Timișoara, Arad și Cluj-Napoca. Aici dezvoltatorii au în construcție 130.000 mp, dintre care 100.000 mp în județul Timiș, conform raportului Romania Industrial Destinations.

„Timișoara și Arad continuă să atragă atenția companiilor care au nevoie de spații logistice, bucurându-se de infrastructură și de acces facil către București și granițele de nord și nord-vest ale țării. Discutăm cu multe companii, inclusiv din industria de retail și domenii conexe, interesate să își extindă sau să își mute spațiile de depozitare în această zonă”, a declarat Daniela Gavril, Head of Research, CBRE România.

O altă zonă dinamică în termeni de noi proiecte este regiunea din centrul României, care include orașe precum Deva, Sibiu, Târgu-Mureș și Brașov, unde există un stoc de 670.000 mp care urmează să urce cu 10% doar în acest an, dintre care 15.000 mp în construcție la Brașov.

“România a avut  în ultimii cinci ani un ritm rapid de dezvoltare al pieței industriale, stocul dublându-se în această perioadă. Cu toate acestea, cu doar 260 mp de spații industriale per mia de locuitori, țara noastră se situează sub media regională. În următorii cinci ani, calculele noastre indică o creștere a stocului de spații industriale cu 50%, până la 8 milioane mp, acum dezvoltatorii având 400.000 mp de spații industriale în construcție”, relevă specialiștii de la CBRE.

loading...
Comenteaza