Video Încep lucrările pe un lot-problemă din Autostrada Transilvania, "moștenit" de la Bechtel. Va avea 18 poduri, pasaje și viaducte

Încep lucrările pe un lot-problemă din Autostrada Transilvania, "moștenit" de la Bechtel. Va avea 18 poduri, pasaje și viaducte

Compania Națională de Investiții Rutiere anunță că a preluat contractul pentru construirea lotului Chiribiș – Biharia pe traseul Autostrăzii Transilvania. 

Este vorba despre lotul de 28,5 kilometri care va completa legătura dintre județul Sălaj și frontiera cu Ungaria, prin punctul de trecere Borș II. Decizia de transfer de la CNAIR la CNIR a venit după mai multe neînțelegeri între Compania Națională de Drumuri și constructorul care a câștigat licitația pentru acest lot, respectiv Precon Transilvania. Preluarea contractului s-a realizat prin Ordinul Ministrului Transporturilor (OMTI 321/04.04.2025), fiind semnat și protocolul de predare-preluare între cele două entități.

Contractul pentru proiectarea și execuția celor 28,55 km de autostradă dintre Chiribiș și Biharia a fost semnat la 3 aprilie 2024.

„Este prima investiție a CNIR în zona de nord-vest a țării, un contract pe care îl vom derula cu profesionalism și responsabilitate pentru că obiectivul nostru este livrarea unui proiect de calitate în termenul asumat. Vom organiza ședințe cu Antreprenorul pentru începerea lucrărilor în cel mai scurt timp posibil. Totodată, vom analiza inclusiv posibilitatea demarării execuției, etapizat, pe anumite sectoare. Prin construirea subsecțiunii 3C2 Chiribiș-Biharia și finalizarea lucrărilor la lotul alăturat, 3C1 Suplacu de Bacău-Chiribiș, în aproximativ doi ani se va putea circula pe autostradă, fără întrerupere, de la Nușfalău, în județul Sălaj, până la Borș II, la frontiera cu Ungaria”, a declarat Gabriel Budescu, directorul general al CNIR.

Proiectul este unul de anvergură, implicând realizarea a 18 lucrări – poduri, pasaje și viaducte – de-a lungul traseului. Lucrările vor fi executate de asocierea Precon Transilvania – Citadina 98, care are la dispoziție 24 de luni pentru finalizarea lucrărilor: șase luni pentru etapa de proiectare și 18 luni pentru construcția propriu-zisă.

Lotul, pus pe "pauză" ani de zile

Lucrările pe acest tronson al autostrăzii nu au putut fi demarate din cauza mai multor contracte reziliate, începând cu cel încheiat cu firma americană Bechtel, în 2004. 

„Pentru acest lot, contractul de lucrări a fost reziliat de 3 ori, ultima licitație pentru recontractare fiind lansată în 2022, în cadrul căruia a avut loc desemnarea câștigătorului în vara anului 2023, iar astăzi semnarea contractului. Sperăm că acest contract să fie ultimul semnat pentru acest tronson, iar antreprenorul să reușească să ducă lucrările până la final”, a transmis secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu în urmă cu un an, la semnarea contractului cu asocierea Precon Transilvania SRL – Citadina 98 SA.

 

 

Comenteaza