Constructorii de autostrăzi: “Deblocați-ne banii pentru lucrări!”

Constructorii de autostrăzi: “Deblocați-ne banii pentru lucrări!”

Companiile locale care lucrează pe șantierele de autostrăzi ale țării cer guvernului deblocarea sumelor necesare la nivel central și repartizarea lor către unitățile administrativ-teritoriale pentru a putea fi plătite la timp lucrările.

Asociația Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA) susține că multe dintre unitățile administrativ-teritoriale sunt în imposibilitatea de a plăti firmele românești pentru lucrările prestate, punând în pericol chiar situația financiară a companiilor care au câștigat licitațiile, dar și finalizarea lucrărilor la termenele convenite.

“Cum foarte bine știți, firmele românești sunt prezente pe toate șantierele din domeniul infrastructurii rutiere, în calitate de contractori, subcontractori, prestatori și furnizori. De noi și de dvs, în calitate de prim-ministru, alături de toți factorii decidenți, depind dezvoltarea României și bunăstarea românilor”.

ARCA cere compensarea taxelor și impozitelor datorate de companiile românești din domeniul infrastructurii rutiere cu sumele pe care statul român, prin diferite instituții, le are de plată către aceste firme. Un astfel de mecanism ar aduce un real avantaj pentru companii care, de multe ori, sunt puse în situația de a primi amânări în locul banilor cuveniți, dar și pentru statul român care ar menține funcțional, în această perioadă, un sector strategic pentru dezvoltarea României.

Organizația solicită un program pentru susținerea firmelor românești din domeniul infrastructurii rutiere prin intermediul instituțiilor bancare cu capital de stat (CEC Bank și Eximbank). “Companiile românești din domeniu au un acces limitat la programele bancare, în timp ce, în toate celelalte state ale Uniunii Europene (UE), firmele primesc un real  ajutor din partea sectorului bancar pentru a se dezvolta”, spune președintele ARCA, Vlad Vameșu.

Aceasta cere primul pact național pentru autostrăzi. “Doar un program corect, coerent și multianual, la care să adere toți factorii decizionali și firmele românești din domeniul infrastructurii rutiere poate să repună România pe harta marilor investiții și să dezvolte accelerat nivelul de trai al românilor”, conform ARCA.

Aceasta atrage atenția că România este la coada clasamentului UE, cu doar 866 km de autostradă, și de cele mai multe ori soluțiile propuse în proiectele de infrastructură rutieră nu au fost cele adecvate nevoilor românilor.

ARCA este primul organism care reunește constructori români din domeniul infrastructurii rutiere. Firmele care fac parte din ARCA au 3.000 de angajați și au în derulare proiecte de miliarde de lei. Acestea sunt Viarom Construct,  Alpenside, Specialist Consulting, Eurocerad International, Septembrie Consulting,  Domarcons, Drum Concept, Frasinul, AMS Power Eurocons, Bertoni Construct, General Trust Arges, Morani Impex, RS Activ.

Comenteaza