Clujul își va pregăti meseriașii în stil britanic

Clujul își va pregăti meseriașii în stil britanic
Evenimentul de la Grand Hotel Italia a reunit numeroși oameni de afaceri din oraș

O școală de meserii după programa britanică va debuta din toamnă  la Cluj cu scopul de a pregăti profesioniștii care lipsesc acum pe piața muncii. Asociația Internațională de Meserii (AIM) va înființa școala în parteneriat cu The Lincoln College Group (LCG) din Marea Britanie.

“Când avem nevoie de doctor sau de instalator pretindem calitate, vrem acest lucru atât de la produse, cât și de la servicii, pentru că acest lucru reprezintă de fapt calitatea vieții. Vrem să avem universități, școli mai bune, dar ne trebuie nu numai doctori, ingineri sau profesori competenți, ci și buni energeticieni, instalatori sau bucătari.

Școala de ucenici pe care am inițiat-o, prin AIM și LCG, își propune acest lucru, fie că o numim școală profesională ca mai demult sau învățământ vocațional, ca în prezent. Vrem să fie o școală reprezentantivă pentru Cluj și care să pregătească oameni care să nu mai plece imediat în străinătate, ci să rămână aici, pe măsură ce și salariile se vor îmbunătăți”, a remarcat omul de afaceri clujean Teofil Mureșan, inițiatorul proiectului.

“Acest parteneriat dintre Cluj și Lincoln e unul de bun augur. Guvernele Marii Britanii și României caută la ora actuală răspunsul la aceeași întrebare: de unde luăm forța de muncă pe care mai demult o aveam la îndemână? Ambele țări vor să găsească soluții la provocările pe care le propune economia modernă”, a menționat Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România.

“Este o școală care va aduce un suflu nou în România, ar putea să reprezinte un nou început și pentru școlile profesionale din țară noastră. Faptul că acest proiect este sprijinit de importanți oameni de afaceri din Cluj înseamnă că va fi bine conectat la nevoile mediului de business. În același timp poate pune presiune și pe sistemul de învățământ din România”, susține ministrul educației, Ecaterina Andronescu.

La eveniment au fost prezenți oameni de afaceri precum Dorel Goia, Ovidiu Turcu, Voicu Oprean, Erika Hristea, dar și politicienii Ecaterina Andronescu, Ioan Rus, Vasile Dâncu.

Cursurile vor fi furnizate de LCG după programa britanică, iar Cluj-Napoca va fi primul oraș din România unde noul program educațional va fi disponibil. Acesta are scopul de a acoperi nevoia stringentă de personal calificat în multiple domenii de producție.

Primele cursuri în domeniul tehnic vor debuta în toamnă, iar din 2020 vor fi adăugate noi componente. Cursurile oferite de AIM cu sprijinul E-Infra vor primi acreditarea britanică City & Guild, recunoscută la nivel internațional, și vor fi acreditate și de autoritățile din România.

Orele vor fi susținute de profesori din Marea Britanie în parteneriat cu profesori specializați din țara noastră în domeniu tehnic certificați de LCG. Fiecare curs va avea o durată de 360 de ore, pe parcursul a cel puțin 30 de săptămâni. Examenul de la finalul programului și probele de lucru pe parcursul acestuia vor reprezenta garanția pregătirii la nivelul de competență solicitat pentru fiecare meserie în parte.

AIM a fost înființată cu scopul de a oferi cursuri tehnice vocaționale de calificare și recalificare, folosind metode de studiu moderne, inovatoare, bazate pe metodă britanică. Aceasta își propune ca în următorii trei ani să deschidă prima școală privată de meserii din România, după modelul City & Guilds din Marea Britanie.

Electrogrup Infrastructure (E-Infra) este un grup de cinci companii active în domeniul infrastructurii al cărui rol este de a susține calitatea vieții printr-o infrastructură modernă. Sectoarele în care activează sunt infrastructura proprie de telecomunicații și energie, respectiv servicii profesionale în domeniu.

Din grup fac parte companiile Electrogrup, Direct One, Netcity Telecom, Nova Power & Gas și Wesee. Acestea reunesc 700 de angajați și au o cifră anuală de afaceri consolidată de 100 de milioane de euro.

Comenteaza