Clujul, cel mai căutat pentru noi investiţii în producţie sau depozite

Clujul, cel mai căutat pentru noi investiţii în producţie sau depozite
Oraşele cele mai atractive pentru companiile noi care intră pe piaţă sau cele în căutare de extindere a unităţilor de producţie sau depozitare sunt Cluj, Sibiu, Braşov, Timişoara şi Ploieşti.


Stocul modern de spaţii industriale şi logistice din afara Bucureştiului a ajuns la 1,3 milioane mp în prima parte a anului, depăşindu-l pe cel din capitală cu 30%, conform unei analize a companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox Regiunile cu cel mai mare stoc sunt Vest (33%), Sud (31%), Nord-Vest (18%). 
 
Oraşele cel mai bine reprezentate sunt Timişoara (300.000 mp) şi Ploieşti (250.000 mp), ambele cumulând 50% din stocul naţional (excluzând Bucureştiul). Regiunea de Vest, deşi are cel mai mic număr de locuitori, iar venitul mediu lunar este cel mai ridicat în comparaţie cu celelalte, a atras 45% din cerere, cu 175.000 mp.

„Existenţa a peste 600 km de autostradă şi a două coridoare Pan-Europene sunt motivele principale pentru care zonele Sud, Centru şi Vest sunt cele mai atractive regiuni pentru investiţii private. Până la finalul lui 2017 sunt aşteptate investiţii private în Centru şi Sud-Vest, sectorul auto păstrându-şi poziţia de lider”, spune Mihaela Gălăţanu, head of research la DTZ.
 
Mai mult de jumătate din volumul total al investiţiilor private din afara Bucureştiului au fost înregistrate în sectorul automotive (60%). Companii precum Continental, Delphi, Autoliv, Yazaki sau Johnson Controls au pe teritoriul României minimum patru unităţi de producţie fiecare.
 
În ciuda faptului că sunt printre cele mai puţin dezvoltate regiuni din ţară, zonele de Sud-Vest şi Sud-Est au un mare potenţial de dezvoltare, datorită terenurilor disponibile şi a infrastructurii. Regiunile au atras dezvoltatori precum WDP sau Helios Phoenix, care au ales să investească în terenuri sau să dezvolte unităţi pentru chiriaşi ca Faurecia sau Yazaki. Dacia Renault, Smithfield, Pirelli sau EGGER au făcut cele mai mari investiţii private în afara capitalei.

Top proprietari spaţii industriale/logistice
 
CTP.........370.000 mp
P3...........215.000 mp
Alinso......150.000 mp
WDP........150.000 mp
Valad.......130.000 mp
 
Sursa: JLL România

Comenteaza