O baracă mobilă din Pata Rât, subiect de proiect fotografic

O baracă mobilă din Pata Rât, subiect de proiect fotografic
Unitatea Mobilă este o baracă de tablă cu o suprafață de 141 mp, amplasată în Pata Rât. Aceasta a găzduit o serie de activități ale proiectului Pata-Cluj, iar expoziția lui Roland Vaczi cu vernisajul pe 2 martie, ora 18:00, prezintă o selecție de fotografii care ilustrează aceste activități.

Existența Unității Mobile a fost marcată de relocări și lipsa de resurse. Astfel, în soarta Unității Mobile se citește soarta microunităților mobile – a persoanelor care trăiesc în câmpul de forță al violenței structurale care definește și care afectează azi comunitatea din Pata Rât.

Roland Vaczi trăiește și lucrează în Cluj. Absolvent al Universității de Artă şi Design, a lucrat în primii ani de activitate în fotografia comercială. Și-a dedicat munca din ultimii 6 ani fotografiei documentare, fiind interesat de acțiunile oamenilor curajoși și constructivi. 

Acesta a lucrat la documentarea vizuală a proiectului de incluziune socială Pata-Cluj și activează alături de Fabrica de Pensule, festivalul Temps d’Images Cluj, Fundația AltArt, urmărind arhivarea fotografică a spectacolelor, expozițiilor, dezbaterilor și a altor evenimente culturale.

"Pilot" este un nou spațiu de proiecte al Federației Fabrica de Pensule, lansat în iunie 2016. Gândit ca o platformă independentă, este dedicat experimentării unor modele de lucru și de expunere, bazate pe procesualitatea creației artistice într-un cadru de referință, diferit de cel al unei galerii sau al unui spațiu de expunere clasic. 

Prin acest proiect, Federația Fabrica de Pensule caută să ofere un context deschis și să ȋncurajeze colaborările ȋntre programe curatoriale sau proiecte artistice (individuale sau colective), abordări interdisciplinare și colaborări ȋntre artiști, curatori, performeri, operatori culturali. 

Spațiul funcționează, prin rotație, ca o platformă pentru curatori independenți, ca spațiu de rezidențe pentru artiști și pentru proiecte colaborative inițiate de artiști sau operatori culturali din domenii variate și ca laborator de cercetare artistică. Proiectul este finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 în cadrul programului „Combaterea sărăciei”.

Comenteaza