Epurarea toxinelor de la groapa de gunoi a Clujului e în stand-by! Ce spune CJ FOTO/VIDEO

Epurarea toxinelor de la groapa de gunoi a Clujului e în stand-by! Ce spune CJ FOTO/VIDEO
Celebra stație cu osmoză inversă, care ar trebui să epureze marea de levigat de la Pata Rât, a fost instalată de nemți, dar nu a funcționat niciodată.

"În ianuarie nemții de la Klarwin au adus și instalat stația, gospodărește, pe banii lor. Ei aveau tot interesul s-o și pună în funcțiune - dacă nu pentru altceva, să înceapă și ei să-și recupereze banii. Dar nu au mai putut apăsa butonul. Că stația cu osmoză inversă produce nu numai apă decontaminată care se poate lăsa în Zăpodie, ci și un zaț rezidual. De care trebuie să scape - adică trebuie s-o ducă undeva. Cam 40 tone pe zi. Dar zațul asta dintr-o dată ei nu mai au unde duce. Că românii s-a răzgândit.

Conform proiectului zațul trebuia reinjectat în dealul din care curge acum levigatul. Soluția tehnică prevedea 5 țevi de 250m îngropate în deal și prin care zațul se pompează cu presiune până în miezul dealului de gunoi.

Dar firma care administrază închiderea rampei dintr-o dată s-a trezit că asta de fapt nu-i mai convine. Din două motive. Primul, banii. Bă, depui? Plătești. Că nu era vorba inițial? Ghinion. Dar cine plătește? Klarwin? Consiliul? Iar al doilea și ăl mai mare motiv al răzgândirii: i-a apucat frica. Că dacă zaţul" asta îi fluidizează și mai mult masa imensă de gunoi și fuge iară tot dealul în jos? 

Dar nu se poate. Că legea interzice să plimbi reziduurile de pe o groapă pe alta. Ca atare trebuie să le gestionezi local. Dar localu' nu mai vrea. Iaca așa s-a blocat neamțul cu mâna pe butonul verde și Tișe cu foarfeca pe pamblică, trecând peste el iarna întreagă", scrie activistul Szakáts István pe Facebook.

 

Contactat de ZIUA de CLUJ, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat că procedura de punere în funcţiune a staţiei de osmoză este în plină desfăşurare, că staţia va începe să funcţioneze până la sfârşitul acestei luni şi că nu există o problemă legat de depozitarea reziduurilor care rămân după epurare. 

Alin Tişe a explicat că aceste reziduuri vor fi depozitate în vechea rampă, în urma unei proceduri convenite de comun acord cu firma care se ocupă de închiderea Pata Rât, operaţiune care implică şi o etapă de uscare a resturilor care rămân după epurare.

Preşedintele CJ Cluj a mai arătat că în acest moment se lucrează la alimentarea cu curent electric a staţiei şi că ea va începe să funcţioneze când totul va fi pregătit, conform procedurilor legale în vigoare.

Amintim că Consiliul Județean (CJ) Cluj a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru amenajarea bazinelor de decantare a levigatului și a stației de epurare cu osmoză inversă de la Pata Rât la finele lunii noiembrie 2017. Pentru amplasarea acestora a fost închiriat un teren 5.000 mp; prețul pe care îl va plăti CJ fiind stabilit la finalul unei expertize.

Staţia de epurare a fost adusă din Hamburg (Germania), fiind închiriată pe un termen de 10 luni. (VEZI DEMONSTRAŢIA DE PURTIFICARE). Contractul încheiat de CJ Cluj cu operatorul economic Process Engineering este structurat pe două componente principale. Prima, în valoare de 1,8 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), reprezintă costurile efective pentru închirierea statiei de osmoză şi include închirierea propriu-zisă a instalaţiei, costul aferent consumului de piese de schimb, consumabile şi chimicale, costul aferent serviciului de operare, service şi asistenţă tehnică, costul pentru avizarea staţiei la autorităţile publice locale, respectiv costurile aferente generării proprii de curent electric prin generator până la realizarea branşamentului de curent.

În ceea ce priveşte cea de-a doua componentă, aferentă demarării lucrărilor civile necesare pentru instalarea şi operarea staţiei de levigat, aceasta are o valoare de 1,2 milioane de lei, fără TVA, şi prevede construirea platformei pentru poziţionarea staţiei, edificarea bazinelor necesare - levigat/permeat/concentrat, soluţia de preluare a levigatului din amplasament pentru a fi tratat, poziţionarea ţevilor pentru transportul levigatului, împrejmuirea staţiei, conectarea la energia electrică, precum şi alte categorii de lucrări necesare.

Scurgerea de levigat din depozit este urgența zero pentru CJ. Mai sunt și alte probleme: alunecarea depozitului de deșeuri aflat în procedură de închidere și lacul de levigat. Reprezentanți ai societății civile au tras un semnal de alarmă referitor la faptul lacul este tot mai întins. Acesta însă are o concentrație redusă de levigat, pentru că este amestecat cu apa de ploaie scursă de pe versanți. Apa urmează să fie captată și transferată peste lac, cu ajutorul unor pompe și furtunuri.

Amintim că ministrul Grațiela Gavrilescu i-a cerut demisia fostului șef al Gărzii de Mediu, Marius Triță, pentru că nu a amendat Consiliul Județean pentru situaţia de la groapa de gunoi a Clujului. Ei bine, actualul șef, Ioan Borș, a făcut-o. Consiliul Județean a contestat amenzile de 60.000 și de 80.000 de lei pe care le-a primit.

 

Comenteaza