Demonstraţie de purificare a levigatului de la Pata Rât FOTO

Demonstraţie de purificare a levigatului de la Pata Rât FOTO
Firma care a încheiat cu Consiliul Judeţean (CJ) Cluj un contract pentru furnizarea unei staţii de tratare a levigatului de la Pata Rât, a făcut luni, la faţa locului, o demonstraţie cu o staţie de capacitate mai mică.

La eveniment au participat reprezentanţi ai forului judeţean, ai Agenţiei de Mediu, ai Gărzii de Mediu şi ai Apelor Române.

Specialiştii firmei au afirmat că singurele diferenţe dintre această staţie demo si statia originală este faptul că cea demo nu are conducte definitive, ci furtune flexibile, infrastructura fiind adaptată pentru funcționare temporară (demonstrativă) şi faptul că staţia demo are o capacitate de doar 30 mc/zi, faţă de 165 mc/zi, cât are staţia originală.

Reprezentanţii societăţii au explicat că în urma epurării levigatului rezultă un lichid care poate fi deversat fără probleme în pârâul din apropiere, urmând ca de aici el să ajungă în râul Someş.

"Am colectat levigat din cel mai concentrat punct pe care l-am găsit, de aici de la Pata Rât. Staţia din spatele meu poate produce un lichid bun de dat în natură, de dat în pârâul Zăpodie, care este fără debit, deci are nevoie de cele mai performante metode de tratare astfel încât să obţinem o calitate a efluentului foarte bună, pentru că nu are unde să se dilueze.

Noi avem instalaţia pregătită pentru a fi livrată încă din 20 octombrie, aşteaptă la Hamburg în Germania, singurul lucru care ne împiedică este lipsa terenului unde să amplasăm staţia", a declarat Adrian Dobre, directorul general al firmei furnizoare, Process Engineering.

Referitor la gradul de toxicitate al acelui levigat, reprezentantul firmei a spus că sunt depăşiri de zeci de ori sau chiar sute de ori la unele substanţe, cea mai mare fiind la amoniu, de câteva sute de ori şi că în acest levigat au fost identificate şi metale grele, deşi astfel de metale nu ar trebui să existe într-un depozit de deşeuri menajere. Directorul societăţii furnizoare a mai arătat că sunt bivoli care fac baie în acest levigat toxic.

Prezent la demonstraţie, vicepreşedintele CJ Cluj, Marius Mânzat, a declarat că forul judeţean a suspendat ordinul de începere a lucrărilor până la rezolvarea problemei juridice a terenului pe care urmează să fie amplasată o asemenea staţie şi până se vor găsi soluţii complementare care să rezolve şi purificarea levigatului aflat în lacul din amonte de muntele de gunoi, mult mai extins, în comparaţie cu zona din aval, de unde a fost extras levigatul pentru această probă.

Mânzat a spus că proprietarii terenului vizat sunt de acord să-l închirieze forului judeţean iar în această perioadă se fac formalităţile legale.

Presedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat că societatea a făcut această demonstraţie pentru a vedea exact care este puritatea la care poate fi adus acest levigat şi că, în paralel, forul judeţean a luat legătura şi cu Facultatea de Chimie, care urmează să indice care sunt procedeele chimice care ar trebui făcute acolo pentru ca acel levigat să poată fi introdus în canalizarea oraşului.

"Noi trebuie să fim pregătiţi. Dacă după ce facem lucrarea de decantare în cele două bazine, levigatul tot nu îndeplineşte condiţiile de a fi deversat în canalizare, trebuie să avem formula chimică ce aduce acel levigat la puritatea care permite să-l putem deversa. Scopul demonstraţiei este de a ne spune, după această probă practică, care este formula finală a levigatului pe care această staţie îl epurează şi dacă poate fi deversat în canalizare", a spus Tişe.

Contractul încheiat de CJ Cluj cu operatorul economic Process Engineering este structurat pe două componente principale. Prima, în valoare de 1,8 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), reprezintă costurile efective pentru închirierea statiei de osmoză şi include închirierea propriu-zisă a instalaţiei, costul aferent consumului de piese de schimb, consumabile şi chimicale, costul aferent serviciului de operare, service şi asistenţă tehnică, costul pentru avizarea staţiei la autorităţile publice locale, respectiv costurile aferente generării proprii de curent electric prin generator până la realizarea branşamentului de curent.

În ceea ce priveşte cea de-a doua componentă, aferentă demarării lucrărilor civile necesare pentru instalarea şi operarea staţiei de levigat, aceasta are o valoare de 1,2 milioane de lei, fără TVA, şi prevede construirea platformei pentru poziţionarea staţiei, edificarea bazinelor necesare - levigat/permeat/concentrat, soluţia de preluare a levigatului din amplasament pentru a fi tratat, poziţionarea ţevilor pentru transportul levigatului, împrejmuirea staţiei, conectarea la energia electrică, precum şi alte categorii de lucrări necesare.

Comenteaza