Lucian Pavel, Klarwin: 70% din levigatul de la Pata Rât a fost transformat în apă curată

Lucian Pavel, Klarwin: 70% din levigatul de la Pata Rât a fost transformat în apă curată

Se împlinesc trei ani și jumătate de la momentul în care Klarwin și-a asumat gestionarea levigatului generat de vechea groapă de gunoi a Clujului, de la Pata Rât, timp în care au fost prelucrați peste 150 de milioane de litri. ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu Lucian Pavel, Managerul Departamentului pentru Protecția Mediului din cadrul Klarwin, despre situația de astăzi de la Pata Rât și despre provocările acestui proiect.

Reporter: Klarwin se ocupă de proiectului de tratare a levigatului din depozitul de deșeuri de la Pata Rât, județul Cluj. Când a fost pusă în operare stația și cel fel de tehnologie folosiți? 

Lucian Pavel: La Pata Rât folosim tehnologia de osmoză inversă, pe care noi am implicat-o în peste 40 de proiecte la nivel regional. Sunt peste 40 de locații în România care foloseau deja această tehnologie, la depozite de deșeuri menajere.

Ce înseamnă această osmoză inversă?

Lucian Pavel: Este cunoscută drept o metodă avansată de separare fizică. Noi utilizăm această tehnologie în stațiile noastre containerizate pentru separarea acestei ape reziduale, foarte puternic contaminată. Practic, levigatul de la Pata Rât conține în el toți contaminanții care se află în deșeurile respective. Noi am adus această tehnologie în 2018, atunci când, în urma unei alunecări de versant a depozitului de la Pata Rât, care a ajuns aproape de centură, s-a generat o puternică poluare a zonei, astfel încât prin remedierile ecologice care s-au impus atunci a fost necesară și preluarea levigatului, odată cu lucrările de remediere, și epurarea lui. 

Ce conține acel levigat? E important să știm de unde am pornit și unde am ajuns până la urmă după tratarea lui...

Lucian Pavel: Levigatul este rezultat din umiditatea pe care fracția biodegradabilă a deșeurilor o conține. În deșeurile noastre municipale, aproximativ 53% este fracție biodegradabilă, iar restul este fracție reciclabilă, plastic, metal, hârtie ș.a.m.d. Așadar, umiditatea respectivă din fracția biodegradabilă, încă din momentul când a ajuns în mediul aerob și mediul anaerob din depozitul de deșeuri, se transformă în produși de degradare, iar unul din acești produși de degradare este această umiditate, să-i spunem lichid, care spală toți contaminanții. Lichidul respectiv se acumulează și, dacă nu se drenează din depozitul de deșeuri, face presiune hidraulică. Astfel o iau versanții la vale sau se întâmplă alte accidente. Toată această umiditate trebuie eliberată din corpul depozitului pentru a nu produce alunecări de versați sau accidente ecologice, iar acest levigat trebuie tratat și epurat.

Una dintre cele mai puternice tehnologii de tratare a acestor ape contaminate este osmoza inversă sau BAT, Best Available Technology, cum îi spunem noi în domeniu la nivelul Uniunii Europene și internațional. Asta facem noi cu aceste instalații mobile, special proiectate pentru epurarea levigatului din depozitele de deșeuri.

Ce rezultă în urma procesului de osmoză inversă?

Lucian Pavel: Osmoza inversă este cel mai avansat proces de separare fizică, iar în urma acest proces rezultă permeat foarte curat, care are o calitate mai bună decât apa de băut sau cea potabilă. Este foarte aproape de apa distilată. Există combinate chimice în Cluj care investesc sute de mii, până la milioane de euro în instalații pentru a produce o apă similară cu cea pe care noi o producem la Pata Rât din deșeuri pentru procesele lor tehnologice.

150 mil. litri de levigat tratat de Klarwin, la Cluj, pentru protejarea mediului

Este valorificat permeatul care rezultă din procesul de osmoză inversă?

Lucian Pavel: Nu în mod direct, într-un proces industrial, dar este valorificat în mai multe scopuri. În primul rând, el pune Clujul și Pata Râtul în lumina economiei circulare, pentru că în această economie se are în vedere reciclarea deșeurilor și recuperarea a cât mai mult și reintroducerea în circuitul natural, a ceea ce noi putem recupera din ce producem ca deșeuri. Acesta este cazul permeatului pe care practic îl scoatem din apa reziduală, din deșeuri, și îl redăm naturii. Îl dăm în pârâul Zăpodie, într-un mod foarte controlat, urmărit de autorități, astfel încât apa respectivă, foarte curată, ajunge în circuitul natural și toată lumea beneficiază de ea.

Ce se întâmplă cu partea contaminată din acest levigat?

Lucian Pavel: Există două contracte pentru Pata Rât la Consiliul Județean. Unul este pentru partea de epurare, pe care o facem noi. Al doilea este pentru preluarea aceste fracții contaminate, aproximativ 30% din ceea ce intră în procesul de epurare, care se duce la eliminatorii autorizați, care la rândul lor îl usucă, îl precipită și îl transformă într-un deșeu stabil pe care fie îl incinerează, fie îl stabilizează și îl țin în depozite de deșeuri industriale.

Instalatia Klarwin e amplasată, de aproape patru ani, la Pata Rât. Care e bilanțul in această perioadă, cât levigat ați prelucrat?

Lucian Pavel: Statistic, avem peste 150 de milioane de litri de levgiat epurat și, într-o proporție de aproximativ 70%, transformat în apă curată, 100 de milioane de litri în circuitul natural.

Au existat, în acești trei ani și jumătate, și momente mai complicate? Au fost inundații și revărsări ale levigatului acumulat acolo în timp?

Lucian Pavel: Nouă ne place să spunem că suntem printre cei mai buni, dacă nu chiar cei mai buni la nivel național și european, cu tehnologiile pe care noi le promovăm în toate domeniile de activitate, nu doar în tratarea levigatului. Acesta este motivul pentru care am vrut să fim alături de municipalitate, de Consiliul Județean Cluj, în demersurile de remediere a accidentului de mediu care s-a petrecut în anul 2017.

Întotdeauna când ne implicăm, mai ales la un proiect de acest gen, unde este o groapă de gunoi neconformă, cu deșeuri de peste 70 de ani, știm din start că vom avea foarte multe provocări și în acest domeniu este foarte important să știi cu ce lucrezi. Ori la un depozit de deșeuri neconforme, care conține deșeurile de peste 70 de ani ale județului Cluj, poți spune orice, dar nu ceea ce conține depozitul respectiv, iar atunci levigatul poartă amprenta tuturor deșeurilor care sunt în acel depozit. Și da, am avut multiple provocări, cu multiple contaminări, multiplii parametrii care ne-au dat bătăi de cap în proces, dar am trecut peste aceste situații cu foarte multă ambiție și angajament, pentru că toate provocările ne-au întărit. Noi trebuie să ieșim din toate provocările și am ieșit întotdeauna, astfel încât Consiliul Județean a avut un partener pe care s-a bazat întotdeauna, indiferent de condiții ,ploaie, ninsoare sau secetă. 

Câte ore de funcționare s-au strâns din 2018 până acum?

Lucian Pavel: Stația funcționează non-stop, ea nu are voie să se oprească decât pentru mentenanță programată, dar și atunci acea oprire este calculată la maxim 10% din timpul anual, astfel încât noi funcționăm întotdeauna pe baza senzorilor de nivel plasați în cele două bazine colectoare, care au rolul de a capta levigatul generat de groapa neconformă închisă de la Pata Rât, ceea ce înseamă ca, în medie, funcționăm 22-23 de ore pe zi. Sunt luni în care funcționăm 24 de ore din 24 și luni în care funcționăm 20-22 de ore pe zi, în funcție de nivelul de levigat sau provocările tehnologice despre care vorbeam mai devreme.

În cât timp nu va mai fi nevoie de o stație de tratare la pata Rât?

Lucian Pavel: Toată lumea își dorește să se epuizeze levigatul din deșeuri. La pata Rât se generează două produse de degradare a deșeurilor. Unul este levigatul și altul este gazul de depozit. Depozitele de deșeuri, conforme sau neconforme, se consideră stabile numai la momentul în care, după depozitare, ele nu mai generează nici levigat, nici gaze de depozit. În medie, știm din datele altor depozite din alte țări care au mai multă experiență că undeva la 20-30 de ani după închiderea unei gropi sau depozit situația se stabilizează. Noi suntem la doi ani după închidere, așa că ne putem aștepta la încă 15-20 de ani minim.

Klarwin a fost contractat, ca furnizor de expertiză, și la noul Centru de Management al Deșeurilor. Care este rolul companiei pe care o reprezentanți în acest proiect?

Lucian Pavel: Am fost contractați în legătură cu noua stație de tratare a levigatului și instalația de ardere a gazului de depozit pentru acest nou centru. Noi am furnizat tehnologia care va fi implicată în tratarea levigatului și arderea gazului de depozit. Practic, soluția este aceeași ca la Pata Rât, dar tehnic este mai nouă. Vrem ca beneficiarul final să se mândrească cu ea.

În ce alte proiecte este implicată compania în acest moment?

Lucian Pavel: Noi suntem implicați în proiecte de protecția mediului, în proiecte industriale, de la industria navală până la cea producătoare de mașini. În industria farmaceutică avem parteneriate puternice cu Terapia. Multe băuturi, de la apă la bere, sunt purificate de noi. În acest moment, suntem implicați la nivel național în multiple proiecte de tratarea și epurarea apelor pentru municipalitate și pentru diferite industrii. În plus, suntem singura companie în România care face tomografia depozitelor de deșeuri.

Despre Klarwin

Klarwin este lider european în domeniul aplicațiilor industriale destinate filtrării, separării și purificării. În calitate de partener oficial și exclusiv al Pall Corporation, o companie Fortune și parte a Danaher Corporation, Klarwin furnizează servicii și produse inovative marilor corporații din domeniul farmaceutic, al apelor potabile și industriale, energetic și al producției de mașini.

loading...
Comenteaza