Când va începe să funcţioneze staţia de epurare de la Pata Rât. Ce spune Alin Tişe

Când va începe să funcţioneze staţia de epurare de la Pata Rât. Ce spune Alin Tişe
Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a predat în luna decembrie constructorului terenul unde va fi amplasată staţia de epurare cu osmoză inversă cerută de forul judeţean în urmă cu câteva luni.

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a precizat, pentru ZIUA de CLUJ, când va fi instalată efectiv staţia de epurare care urmează să purifice lichidul toxic care se scurge din muntele de gunoi de la Pata Rât, după alunecarea petrecută în iulie 2017.

"Estimăm ca la mijlocul lunii februarie să instalăm staţia de epurare, lucrările de infrastructură sunt făcute deja. Din momentul acela captăm tot levigatul înspre staţia de epurare şi treptat o să epurăm tot levigatul de acolo", a declarat Alin Tişe. Preşedintele CJ a explicat şi cum va funcţiona staţia de epurare.

"Levigatul pur care vine din depozit nu va mai intra înspre lacul care s-a creat acolo, ci îl vom colecta într-un canal care merge direct la staţie. Cu alte cuvinte, apa din lacul acela este aproape curată, prin decantare, şi prin faptul că nu mai curge levigat pur în lac.

În jurul depozitului se va crea un şanţ, care va colecta tot levigatul, care nu va mai merge în lac, ci spre staţia de epurare. În momentul de faţă lacul respectiv nu mai este periculos, nu mai are poluarea de care am vorbit, pentru că nu mai este amestecat cu levigatul pur, şi nici în viitor nu se va mai amesteca pentru că, odată ce va funcţiona staţia de epurare, vom duce levigatul spre staţia de epurare", a precizat Tişe.

Reamintim că la mijlocul lunii decembrie, CJ a predat societății Process Engineering amplasamentul pe care vor fi edificate cele două bazine de decantare și neutralizare, respectiv stația de epurare a levigatului provenit din depozitul de deșeuri de la Pata Rât.

Format din două parcele, de 5.525 mp, terenul deținut în coproprietate de șase persoane fizice a fost închiriat de forul județean în baza unui contract de locațiune pe o durată inițială de un an, ce poate fi prelungit prin acordul părților.

Potrivit procesului verbal de predare-primire a amplasamentului către societatea prestatoare, data semnării acestui document corespunde cu cea a intrării în vigoare a ordinului de începere a lucrărilor aferente contractului de servicii vizând "furnizarea prin închiriere stație de epurare levigat pentru eliminarea poluării în urma declarării situației de urgență conform hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență".

Amplasarea acestei staţii de epurare nu a fost posibilă până acum pentru că forul judeţean nu a avut teren disponibil, în zona depozitului de la Pata Rât.

Contractul încheiat de CJ cu Process Engineering este structurat pe două componente principale. Prima, în valoare de 1,8 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), reprezintă costurile efective pentru închirierea statiei de osmoză şi include închirierea propriu-zisă a instalaţiei, costul aferent consumului de piese de schimb, consumabile şi chimicale, costul aferent serviciului de operare, service şi asistenţă tehnică, costul pentru avizarea staţiei la autorităţile publice locale, respectiv costurile aferente generării proprii de curent electric prin generator până la realizarea branşamentului de curent.

În ceea ce priveşte cea de-a doua componentă, aferentă demarării lucrărilor civile necesare pentru instalarea şi operarea staţiei de levigat, aceasta are o valoare de 1,2 milioane de lei, fără TVA, şi prevede construirea platformei pentru poziţionarea staţiei, edificarea bazinelor necesare - levigat/ permeat/ concentrat, soluţia de preluare a levigatului din amplasament pentru a fi tratat, poziţionarea ţevilor pentru transportul levigatului, împrejmuirea staţiei, conectarea la energia electrică, alte lucrări necesare.

Etichete
Comenteaza