Problema poluării de la Pata Rât. Cu ce viteză curge levigatul VIDEO

Problema poluării de la Pata Rât. Cu ce viteză curge levigatul VIDEO
Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe, a prezentat propriile cifre privind situația poluării de la rampa de gunoi Pata Rât.

Tișe a explicat miercuri situația tehnică de la rampa de gunoi de la Pata Rât. Această rampă este în proces de închidere și de ecologizare începând cu luna martie. Săptămâna trecută, prefectul Aurel Cherecheș a subliniat că malul de pământ s-a prăbușit peste albia pârâului Zapodie și că substanţele toxice din deşeuri se scurg în pământ cu o viteză de 108 litri pe secundă.

CJ a primit marți seară nota de la Comitetul Judeţean pentru Situații de Urgență (CJSU), convocat de prefect pe tema poluării de la Pata Rât. În notă se cere CJ să facă o expertiză a proiectului tehnic pentru închiderea rampei, nu a cauzelor care au dus la alunecarea de gunoi. Tișe a anunțat că va cere o nouă întrunire a CJSU, care să ia deciziile pe care el le consideră corecte în această situație.

Tișe a explicat că pârâul a fost deviat încă dinainte de alunecarea gunoiului și că urmează să fie instalată o stație de epurare, respectiv că levigatul se scurge în sol cu o viteză de 5 litri pe secundă, mult mai mică decât valoarea prezentată de prefect.

"Există confuzii și aș dori să le lămuresc. Există în zona Pata Rât trei rampe de gunoi și am văzut că inclusiv unii dintre jurnaliști nu au înțeles. Este rampa veche de 70 de ani aflată în procedură de închidere, alături rampa primăriei, una temporară, și puțin mai departe este centrul de management integrat al deșeurilor, la care se lucrează intens, are unele părți finalizate și sper că va fi gata anul viitor", a spus Tișe, comentând imagini de pe un monitor gigant.

"Prefectul a făcut declarații halucinante. A pus mulți oameni pe jar, care au intrat în panică. Poluarea este de 5 litri pe secundă, constatată de Apele Române. Nici acest debit nu e de dorit, dar asta e realitatea. Dacă ar fi fost 108 litri pe secundă, ar fi trebuit să declare stare de alertă, dar nu este cazul.

La acest debit suntem într-o situație de urgență, declarată de ISU. Spre comparație, întregul debit al Someșului Mic este de 6 mc pe secundă. E o aberație să spui că levigatul curge cu 108 litri pe secundă. Agenția de mediu acceptă o asemenea poluare, întrucât ea a existat mereu, în cei 70 de ani de când există rampa", a mai comentat Tișe.

Președintele CJ a explicat că totul a început în urmă cu mai bine de o lună. "Incidentul cu mișcarea stratului de gunoi s-a petrecut în 22 iulie, am sesizat și am chemat toți factorii, agenția de mediu, garda de mediu, ISU. S-a decis izolarea zonei și s-au oprit lucrările de închidere a rampei. S-a întocmit o notă tehnică și s-au luat măsuri urgente încă de a doua zi.

S-a demarat și o expertiză, ale cărei rezultate le vom afla într-o zi sau două. Expertiza ne va spune dacă e de vină constructorul și va suporta costul lucrărilor suplimentare sau dacă e o cauză naturală, iar atunci va suporta toate cheltuielile CJ. În proiect era prevăzut o ministație de epurare. După expertiză vom vedea dacă trebuie redimensionată".

DECLARAȚIE
"Prefectul a acționat cu reavoință, încercând doar să facă tam-tam și să spună că de vină este Consiliul Județean și președintele Consiliului Județean".
Alin Tișe, președintele CJ

 

Etichete
Comenteaza