55 de kilometri din Autostrada Transilvania, blocați în contestații / Bechtel a început acum 20 de ani munca la A3

55 de kilometri din Autostrada Transilvania, blocați în contestații / Bechtel a început acum 20 de ani munca la A3

Contestația Strabag pentru lotul Chiribiș – Biharia / 28,55 km câștigat de Precon se decide pe 18 octombrie la CAB. Şi pentru lotul vecin, Suplacu de Barcău – Chiribiș /26,35 km sunt depuse contestaţii. 

Curtea de Apel București a stabilit pentru 18 octombrie termen la contestația Strabag pentru lotul Chiribiș – Biharia câștigat de Precon (România). CNAIR a desemnat în iunie constructorul Asocierea de constructori din România Precon – Citadina, însă Strabag a depus contestație la CNSC și a pierdut pe fond.

Ulterior, a depus contestație și la Curtea de Apel București. Licitația de 877 milioane lei pentru lotul Chiribiș – Biharia cu o lungime de 28 km a fost lansată în august 2022, după ce în mai CNAIR reziliase contractul cu Selina. După rezilierea contractului, Selina a primit certificat negativ și a atacat decizia în instanță. În realitate, Precon ar fi controlată chiar de Beniamin Rus, patronul Selina, potrivit presei din Bihor, a transmis economica.net.

Pentru lotul vecin, Suplacu de Barcău – Chiribiș, la CNSC Constructorul român Erbașu a câștigat pe 4 septembrie a patra licitație a CNAIR pentru finalizarea lucrărilor începute de Bechtel (SUA) în urmă cu 20 de ani. Dar şi aici, Precon și Nurol au depus pe 15 septembrie contestații la CNSC.

Lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș are 26 de kilometri și include viaductul de 1,7 kilometri de la Suplacu de Barcău (peste un lac de acumulare) aproape finalizat de Bechtel. După contractul Bechtel (fără licitație), Compania de Drumuri a avut trei licitații anulate: în 2016 Corsan, în 2019 Construcții Sibiu și în 30 martie 2023, la licitația câștigată în 2021 de Erbașu.

De la Cluj-Napoca până la vama Borș II pe A3 – Transilvania CNAIR nu are contracte semnate pe trei loturi cu o lungime totală de 96 km. Pentru cel mai dificil dintre acestea, lotul Nușfalău – Poarta Sălajului (41 km), lotul cu tunelul Meseș, au fost depuse 7 oferte.

Comenteaza