Cluj Arena, teatru de război: suporterii sprayaţi şi bătuţi de jandarmi iau atitudine

Cluj Arena, teatru de război: suporterii sprayaţi şi bătuţi de jandarmi iau atitudine
Fanii lui „U” acuză abuzul jandarmilor, care au folosit spray-uri lacrimogene într-o zonă în care se aflau şi mai mulţi copii. Forţele de ordine se apără spunând că au acţionat conform legii.

Incidentele de la meciul dintre „U" şi Steaua au stârnit o nouă discuţie aprinsă: au făcut forţele de ordine un abuz în momentul în care au intervenit în forţă sau au acţionat conform legii? Fanii „Şepcilor roşii" susţin că situaţia nu degenera dacă jandarmii ar fi intervenit paşnic, fără să facă uz de spray-urile lacrimogene şi de bastoane. În schimb, reprezentanţii Grupării Mobile de Jandarmi se apără spunând că au apelat la „mijloacele specifice" doar pentru că fanii au aruncat cu torţe în ei. Pe de altă parte, jandarmii susţin că personajul care a intrat pe gazon în timpul meciului era fan al lui „U", deşi martorii oculari susţin că acesta era un susţinător al Stelei din judeţul Sălaj, cunoscut ca fief al „roş-albaştrilor".

Trecuseră doar 15 minute din partida dintre „U" şi Steaua, extrem de încrâncenate până în acel moment, că lucrurile au început să degenereze şi în peluza Universităţii. Fanii au apelat până atunci la torţe şi petarde, zugrăvind un tablou apropiat de cel existent pe marile arene din Italia, acolo unde mişcarea „ultras" este extrem de bine dezvoltată. Jandarmii au intervenit în acel moment în forţă pentru a-l reţine pe un suporter care „distribuia materiale pirotehnice", după cum se arată în comunicatul remis presei. Fanii susţin, pe de altă parte, că forţele de ordine au vrut să-l ridice pe un suporter care escalada balustrada peluzei, de unde dădea tonul scandărilor. „E absolut fals", spune Andra Pop, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Cert e că din acel moment situaţia a escaladat, iar forţele de ordine au folosit spray-uri lacrimogene, dispersându-i pe suporteri. Printre cei afectaţi de intrarea în forţă a jandarmilor a fost şi un copil în vârstă de şapte ani, venit la meci împreună cu tatăl său. „Eram în zona peluzei, mi-au dat cu spray direct pe faţă", s-a plâns copilul reporterilor REALITATEA TV Cluj. Alţi fani acuză că au fost loviţi de jandarmi, iar aceştia din urmă au făcut uz de spray-uri şi în momentul în care spectatorii se retrăgeau pe culoare. Comunicatul Jandarmeriei neagă, însă, că în zonă ar fi existat copii, deşi, atât declaraţiile celor prezenţi, dar şi imaginile foto-video arată contrariul.

Pe de altă parte, fanii acuză că jandarmii au intervenit peste ei, în ciuda faptului că în zonă existau agenţi ai firmei de pază „Scutul Negru", responsabili cu ordinea în stadion, conform legii 4/2008. În articolul 8, Capitolul I, al legii respective, se arată că jandarmii sunt obligaţi să intervină doar dacă este pusă în pericol viaţa spectatorilor, după cum urmează: „Restabilirea ordinii publice în interiorul bazei sportive se execută de către efectivele de jandarmi, din iniţiativa comandantului acestora, cu aprobarea, după caz, a prefectului sau a reprezentantului acestuia, atunci când se constată că, în urma producerii unor acte de violenţă, este pusă în pericol viaţa sau integritatea corporală a spectatorilor, a sportivilor, a oficialilor, a personaluluide ordine şi siguranţă sau a celorlalţi participanţi". Conform informaţiilor noastre, responsabilii firmei de pază nu au fost informaţi despre descinderea jandarmilor. "Colegii mei au intervenit din cauză că nu erau destui agenţi în acea zonă. S-a acţionat conform legii", a explicat Anda Pop, purtătorul de cuvânt al jandarmeriei.

Cert e că doi fani ai Universităţii din peluză au fost ridicaţi de jandarmi în urma evenimentelor. Dacă unul dintre ei s-a ales doar cu amendă şi cu interzicerea dreptului de a participa la competiţiile fotbalistice pe o perioadă de un an, lui F.A.M (22 de ani) i s-au întocmit actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere şi folosire în incinta arenei sportive de articole pirotehnice, indiferent de categorie.

De asemenea, fanul care a pătruns pe gazon a fost şi el amendat, iar conform comunicatului jandarmeriei acesta este un susţinător al lui "U" din judeţul Sălaj. Pe de altă parte, martorii ocular au declarat pentru ZIUA de CLUJ că respectivul personaj este fan al Stelei şi a vrut doar să-l îmbrăţişeze pe Tătăruşanu. N-a mai apucat, fiind "placat" de stewarzi. Portarul Stelei s-a ales doar cu sperietura.

Asociaţia "Şepcile roşii" 1919 reacţionează

Într-un comunicat postat pe site-ul oficial al Asociaţiei, fanii lui „U" condamnă intervenţia jandarmilor, dar şi declaraţia uimitoare dată în primă fază de purtătorul de cuvânt al instituţiei care nega că s-au folosit spray-uri lacrimogene. „Asociaţia „Şepcile roşii" 1919 îşi exprimă indignarea faţă de reacţia violentă, nejustificată şi ilegală avută de reprezentanţii Jandarmeriei Române la meciul dintre Universitatea cluj şi Steaua Bucureşti. Pe lângă încălcarea flagrantă a legilor în vigoarea (legea 4/2008), reprezentanţii Jandarmeriei au dat încă o dată dovadă de disponibilitate la provocări ce puteau duce la escaladarea violenţei. Un astfel de comportament este intorelabil şi de condamna şi nu poate avea ca şi consecinţe decât scăderea încrederii în această instituţie", se arată, printre altele, în comunicat.

 

Gaudeamus igitur, din mii de piepturi

Fanii Universităţii au oferit luni seara un moment memorabil în timpul partidei cu Steaua. La fel cum se întâmpla şi în urmă cu 20-30 de ani, fanii "Şepcilor roşii" au intonat Gaudeamus Igitur (Să ne bucurăm, aşadar) cântecul oficial al universităţilor şi al mediului academic. Momentul a fost urmat de aplauzele întregului stadion. Fanii au afişat mai multe bannere, printre care unul cu un mesaj impresionant: "Voi jucaţi ca să trăim, noi cântăm să nu murim". Printre mesajele afişate de către suporteri s-a numărat şi unul cu un conţinut obscen, dedicat Anamariei Prodan, soţia antrenorului stelist.

 

Comenteaza