Statistică tulburătoare: Un copil din patru crește în lipsa unuia sau ambilor părinți aflați la muncă în străinătate

Statistică tulburătoare: Un copil din patru crește în lipsa unuia sau ambilor părinți aflați la muncă în străinătate

Unu din patru copii români, cu vârste de până la 17 ani, au sau au avut măcar un părinte nevoit să plece la muncă în străinătate, potrivit unui sondaj național realizat de Organizația Salvați Copiii.

Raportul celor de la Salvați Copiii arată că aproape un milion de copii au avut experienţa plecării unuia dintre părinţi în străinătate.

"Aproape 1.000.000 de copii, respectiv 954.000 de copii, au sau au avut experienţa plecării unuia dintre părinţi în străinătate pe parcursul copilăriei. Până la data studiului, aproape 14% dintre copiii români au avut în ultimii ani cel puţin unul dintre părinţi plecat la muncă în străinătate. Astfel, extrapolând la numărul total de copii, 3,9 milioane de copii, avem un număr de 536.000 de copii care s-au confruntat cu această situaţie în anul anterior efectuării studiului. Studiul a fost realizat în iunie 2021 - iunie 2022 (...) Dintre aceştia, conform estimărilor, aproape 184.000 de copii sunt total lipsiţi de îngrijirea directă a părinţilor, având fie ambii părinţi, fie părintele unic susţinător al familiei plecat în străinătate", a spus, potrivit Agerpres, preşedintele executiv al Salvaţi Copii România, Gabriela Alexandrescu, joi, la Parlamentul României.

Potrivit acesteia, pentru puţin peste jumătate dintre copii, aparţinătorii declară că şcoala a fost informată cu privire la situaţia copilului cât timp părintele a fost plecat la muncă în străinătate.

Gabriela Alexandrescu a menţionat că, deşi situaţia materială a familiilor cu un membru plecat la muncă în străinătate este percepută a fi mai bună decât în cazul celorlalte familii, încrederea aparţinătorilor în evoluţiile viitoare la nivel de familie este mai reţinută atât în privinţa performanţelor şcolare ale copiilor, cât şi a stării de sănătate a familiei şi a stării generale a gospodăriei.

tudiul Salvaţi Copiii mai relevă că Italia (21%), Spania (17%) şi Austria (12%) sunt primele trei destinaţii de migraţie pentru muncă în cazul femeilor, iar în cazul bărbaţilor acestea sunt Germania (24%), Italia (22%) şi Marea Britanie (14%).

Aproape o treime dintre copiii care au fost chestionaţi (31%) declară că nu au fost de acord cu plecarea părintelui (părinţilor) la muncă în străinătate.

Experienţa migraţiei este similară în urban şi în rural: 61,5% dintre copiii ai căror părinţi au fost vreodată plecaţi în străinătate au sau au avut doar tatăl plecat (aproximativ 587.000 de copii), 20,4% au sau au avut doar mama plecată (aproximativ 194.000 de copii), iar 18,1% au avut plecaţi ambii părinţi (aproximativ 173.000 de copii).

Comenteaza