Simptome miocardită. De ce apare și care sunt factorii de risc

Simptome miocardită. De ce apare și care sunt factorii de risc
| Foto: Unsplash.com

Miocardita este o boală cardiovasculară care se manifestă prin inflamarea mușchiului inimii. Aceasta afectează funcția contractilă a inimii și funcția electrică, astfel se reduce capacitatea inimii de a pompa sângele. Insuficiența cardiacă și tulburările de ritm pot pune în pericol viața oricui. Miocardita nu apare doar la persoanele în vârstă, ea poate afecta și persoanele tinere.

Simptome miocardită

Adesea miocardita nu este însoțită de simptome specifice, de aceea această afecțiune este greu de diagnosticat. Miocardita este una dintre cauzele de moarte subită la tineri. Studiile arată că, deși bolile cardiovasculare apar în special la persoanele în vârstă, miocardita afectează mai mult persoanele tinere. Frecvent, această afecțiune are niște simptome discrete care ne fac să o confundăm cu alte boli.

Simptomele miocarditei sunt similare unei răceli sau gripe, de aceea de multe ori se ignoră. Boala poate debuta cu o banală oboseală, febră, dureri musculare sau dureri la nivelul pieptului. Pe măsură ce afecțiunea evoluează apar simptome mai grave. Ritmul cardiac accelerat, oboseala cronică, durerile de cap puternice, retenția de apă și umflarea picioarelor, amețeala, diareea. Acestea sunt doar câteva dintre simptomele miocarditei.

De ce apare miocardita

Miocardita este cauzată în principal de virusurile asociate tractului respirator superior, dar poate avea la bază şi infecţii bacteriene ori consumul de alcool. Mai rar aceasta poate fi cauzată de înţepăturile unei insecte. Precizăm că miocardita nu este o afecţiune contagioasă, deci nu se transmite mai departe altor persoane.

Când un agent agresor afectează miocardul distrugând celulele, organismul încearcă să se apere și apare o reacție inflamatorie, care poate persista luni de zile după ce acțiunea agentului agresor a încetat. În ciuda metodelor moderne de diagnostic, cauza a peste 50% din miocardite este necunoscută. Medicii suspectează adesea o cauză virală.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul miocarditei se stabilește pe baza unor analize medicale, în majoritatea cazurilor aceasta nu prezintă simptome definitorii. Tratamentul miocarditei depinde de cauză şi de severitatea simptomelor. În multe situații, miocardita se tratează cu medicamente care ameliorează simptomele şi ajută muşchiul cardiac să îşi recapete funcţia. Nu există măsuri speciale de prevenție a miocarditei, însă evitarea unor factori de risc pot scădea șansele instalării acestei afecțiuni.

Următoarele măsuri universale de prevenție a infecțiilor pot ajuta: spălarea regulată pe mâini, minimizarea expunerii la căpușe, vaccinarea împotriva rujeolei, gripei sau altor afecțiuni care pot provoca miocardită. Așadar, igiena exemplară, efectuarea vaccinurilor, evitarea consumului de droguri și alcool sunt câteva dintre măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscul de apariție a miocarditei.

Comenteaza