Câte cazuri de miocardită au fost înregistrate în România după vaccinarea anti-COVID

Câte cazuri de miocardită au fost înregistrate în România după vaccinarea anti-COVID

Până în prezent, în România au fost înregistrate şase cazuri de miocardită, după vaccinarea împotriva COVID-19, la persoane între 12 şi 29 de ani.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Medicul Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă și câte cazuri de miocardită s-au înregistrat în țara noastră după vaccinare.
 
"În România, până la acest moment sunt raportate şase cazuri de miocardită. Ele sunt raportate la cinci băieţi şi o fată. Grupa de vârstă este între 17 ani şi 29 de ani. Toate cele şase cazuri au apărut după vaccinul de la compania BioNTech/ Pfizer, trei cazuri după administrarea primei doze, trei cazuri după administrare a celei de-a doua doză. În toate cele şase cazuri evoluţia a fost favorabilă, adică adolescenţii, tinerii au fost internaţi şi s-au externat cu stare generală foarte bună. Media timpului apărut de la administrarea dozei şi până la diagnostic a fost de maxim... în primele şapte zile s-au stabilit aceste diagnostice", a spus Valeriu Gheorghiţă.
 
Medicul a spus și care sunt simptomele care apar în caz de miocardită. 
 
"Semnele clinice care ridică suspiciunea de miocardită, cel mai frecvent au fost legate de durerea în piept, durere toracică, palpitaţii şi stare de oboseală. Acestea au fost cele mai… sigur, şi febră a fost relatată în anumite cazuri. Dar, în absenţa acestor simptome care sunt evocatoare şi care, repet, apar foarte rar, nu este nevoie de alte investigaţii. Şi aici mă refer după vaccinare", a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.
 
Pe de altă parte, Gheorghiță a reamintit că există riscul de sindrom inflamator multisistemic al copilului după COVID, iar în SUA se înregistrează un caz la 1.000 de pacienţi. 
 
"După infecţia cu SARS-CoV-2, după COVID, ştim că există acest risc de sindrom inflamator multisistemic al copilului, care apare cu o frecvenţă, cel puţin după datele acumulate în Statele Unite, de un caz la aproximativ 1.000 de copii care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 şi aici nu are importanţă forma de boală, gravitatea bolii prin care a trecut copilul. Apare undeva într-un interval de timp de până la şase, şapte săptămâni de la boală şi care se caracterizează, evident, prin febră şi care interesează cel puţin două organe, foarte frecvent fiind interesată şi inima, şi cordul, ceea ce evident în multe cazuri a necesitat internarea copiilor în secţia de Terapie Intensivă", a explicat medicul.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza