S-a lansat primul registru electronic de screening auditiv

S-a lansat primul registru electronic de screening auditiv
Începând de anul viitor, toți copiii născuți în România în spitalele din sistemul public vor fi testați auditiv încă din maternitate.

"Fiecare persoană testată auditiv va fi inclusă într-un registru electronic național de screening auditiv astfel încât, de acum încolo, să avem o evidență foarte clară a persoanelor hipoacuzice. Suntem bucuroși să anunțăm că lansăm acest registru electronic național de screening chiar astăzi, realizat cu sprijinul GovITHub. Registrul funcționează în cadrul unui program pilot, în care am inclus trei maternități: Polizu, Filantropia și Pantelimon. În cursul anului viitor conținutul acestui registru va fi extins cu datele noi strânse de la toate centrele din țară, unde vom avea cele 335 de aparate de screening audio. Rezultatul va fi că, în aproximativ un an, acest registru va deveni funcțional. Noi vom putea ști în sfârșit câte persoane cu hipoacuzie avem în România", a declarat marți, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Potrivit ministrului, începând de anul viitor programul de screening auditiv va fi extins la nivel național şi toți copiii născuți în România în spitalele din sistemul public vor fi testați auditiv încă din maternitate, relatează Agerpres.

"Mai concret, în momentul în care părintele va pleca acasă din maternitate cu nou-născutul va ști cu exactitate dacă acesta are sau nu probleme de auz. Ministerul Sănătății a început deja procedura de licitație pentru achiziția celor 335 de aparate de screening auditiv. Aparatele vor ajunge în toate locurile cheie unde pot fi testați copiii hipoacuzici. Adică în toate maternitățile din România, în spitalele cu secții de pediatrie cu paturi, de terapie intensivă, precum și în toate centrele de diagnostic ORL. În plus vom avea o procedură de testare standardizată. Am elaborat un protocol unic de testare auditivă a nou-născutului, ce va fi adoptat prin ordin de ministru. Protocolul ne arată foarte clar pașii, direcțiile și traseul pacientului hipoacuzic de la depistare și până la diagnosticare", a explicat demnitarul.

Pentru achiziţionarea aparatelor de screening auditiv suma necesară se estimează a fi cuprinsă între 6,5 și 8,6 milioane de lei. Voiculescu a menționat că 90% din aceasta va fi suportată de Ministerul Sănătății și 10% de unitățile medicale.

Ofertele pentru licitație pot fi depuse până pe 12 ianuarie 2017, iar contractele ar putea fi încheiate la începutul anului viitor.

Conform datelor oficiale, în România din 200.000 de copii născuți anual aproximativ 600 au probleme de auz.

 

Comenteaza