SARS-CoV-2 în sarcină afectează creșterea copilului în primul an de viață - studiu

SARS-CoV-2 în sarcină afectează creșterea copilului în primul an de viață - studiu

Nou-născuții ai căror mame au făcut COVID în timpul sarcinii ar putea fi afectați în primul an de viață.

Comparativ cu sugarii care nu au fost expuși la COVID-19 în uter, cei care au fost expuși au avut o greutate și un indice de masă corporală (IMC) mai mici la naștere, dar o creștere în greutate mai mare, în primul an de viață, se arată într-o nouă analiză.

Acest „model de creștere exagerat observat în rândul sugarilor expuși la COVID-19 poate fi, în unele cazuri, un răspuns de recuperare la un deficit de creștere prenatal”, scriu Mollie W. Ockene și colegii săi într-un raport publicat recent în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Dar având în vedere că greutatea mai mică la naștere și creșterea accelerată în greutate postnatală sunt factori de risc pentru bolile cardiometabolice, descoperirile „cresc îngrijorare” cu privire la faptul dacă copiii născuți din mame cu COVID-19 prenatal continuă să dezvolte obezitate, diabet sau boli cardiovasculare.

Sunt necesare studii suplimentare pe un număr mai mare de pacienți, cu o urmărire mai lungă și evaluări detaliate, spun cercetătorii, dar acest lucru indică „un risc potențial crescut de boală cardiometabolică pentru populația globală mare de copii cu expunere in utero la COVID-19”.

Citește continuarea pe realitateamedicala.net.

Comenteaza