"Pot vaccinurile cu ARN să schimbe ADN-ul persoanei?"/ Profesor din Cluj, răspunsuri la întrebări despre vaccinul anti-COVID

"Pot vaccinurile cu ARN să schimbe ADN-ul persoanei?"/ Profesor din Cluj, răspunsuri la întrebări despre vaccinul anti-COVID

Profesorul de Sănătate Publică Răzvan Cherecheş, de la Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj a răspuns unor întrebări despre vaccinurile anti-COVID cu ARN, dezvoltate de Pfizer şi Moderna.

Profesorul clujean Răzvan Cherecheş a răspuns pe pagina sa de Facebook la câteva întrebări privind vaccinurile anti-COVID cu ARN mesager.

"Este posibil ca vaccinurile cu ARN să schimbe ADN-ul unei persoane?

"Nu este posibil. Vaccinurile Pfizer şi Moderna folosesc ARN mesager (un fragment mic din materialul genetic al virusului), care nu ajunge nicăieri în apropierea ADN-ul nostru şi nu are cum să modifice ADN-ul nostru”, a răspuns profesorul.

Este adevărat că vaccinurile Pfizer și Moderna au fost dezvoltate și testate utilizând țesuturi fetale?

"Nu este adevărat. Vaccinurile Pfizer și Moderna sunt produse și testate fără să fie utilizate niciun fel de celule umane".

Este adevărat că nu mai este nevoie să port mască după ce sunt vaccinată?

"Nu este adevărat. Va fi nevoie să continuăm cu toții să purtăm masca până la atingerea imunității de grup (cel mai probabil în vara-toamna anului viitor)", a explicat Cherecheș.

Este adevărat că vaccinurile Pfizer și Moderna pot avea efecte secundare foarte serioase pe termen lung?

La această întrebare profesorul Răzvan Cherecheş spune că "nu știm care sunt efectele secundare pe termen lung, pentru că încă nu a fost nimeni vaccinat de suficient timp (maxim 4 luni – cei din trialul 3). Din cei vaccinați până acum (~500.000) nu a fost semnalat niciun efect secundar serios, cu excepția a foarte puține (8) cazuri de alergie severă (toate tratate pe loc). Sunt șanse mari ca o parte dintre noi să experimenteze efecte secundare moderate (durere la locul injectării, febră ușoară, oboseală) – acestea vor dispărea fără tratament în 1-3 zile. Este foarte puțin probabil ca aceste vaccinuri să aibă efecte adverse pe termen lung".

Pot să mă vaccinez dacă sunt gravidă?

"Femeile gravide sau care alăptează nu au făcut parte din trialul de fază 3 a vaccinurilor Pfizer sau Moderna. Asociația Americană a Obstetricienilor și Ginecologilor recomandă vaccinarea femeilor gravide și a femeilor care alăptează. De discutat și urmat recomandarea medicului vostru".

Profesorul se Sănătate Publică a fost întrebat și dacă pot fi vaccinați copiii?

"Încă nu. Copiii sunt categoria cu cel mai mic risc, deci nu sunt o prioritate. Plus că nu au fost incluși copii sub 16 ani în trialul de fază 3 a vaccinurilor Pfizer și Moderna. Au fost pornite recente trialuri în care sunt au fost incluși copii între 12-16 ani, vom afla rezultatele până când va veni rândul grupei de prioritate în care sunt copiii", a explicat Cherecheș.

Dacă am trecut deja prin infecția COVID-19, mai este necesar să mă vaccinez?

"Recomandările actuale sunt ca fiecare adult să fie vaccinat, în cele din urmă – imunitatea dată de vaccin se pare că este mai stabilă și mai puternică decât imunitatea naturală. Cu toate acestea, cel mai probabil că cei care au trecut deja prin infecție vor avea un nivel e prioritate extrem de scăzut".

Profesorul clujean a fost întrebat și dacă este adevărat că o parte din informațiile de pe Facebook despre COVID-19 (cele care includ cuvintele cip, 5G, Bill Gates, tumori ca urmare a vaccinului, ...) sunt bazaconii vehiculate de oameni care nu înțeleg biologia?

Răspunsul lui Răzvan Cherecheș a fost simplu și clar: "Da".

 

Comenteaza