Două noi variante de COVID se răspândesc rapid în lume. Ce trebuie să știi despre „Nimbus” și „Stratus”
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 16:50
- Sănătate
- Ascultă știrea

Organizația Mondială a Sănătății a început să monitorizeze atent două noi variante ale virusului SARS-CoV-2: NB.1.8.1 („Nimbus”) și XFG („Stratus”), după o creștere rapidă a acestor tulpini în mai multe țări.
Deși nu există semnale de alarmă majore până acum, creșterea rapidă a acestor variante în mai multe țări a readus în discuție măsurile de precauție și eficiența vaccinurilor actuale.
Ce sunt variantele „Nimbus” și „Stratus” și ce simptome?
NB.1.8.1 („Nimbus”) - Derivă din linia Omicron (mai exact JN.1) și a apărut în mai multe regiuni din Asia și Orientul Mijlociu la începutul anului 2025. În prezent, este cea mai frecventă variantă detectată în SUA, potrivit CDC.
Simptome raportate: durere în gât severă (descrisă de unii pacienți „ca niște lame de ras”), febră, tuse uscată, congestie nazală, oboseală intensă, dureri musculare. Potrivit specialiștilor, nu provoacă forme mai grave decât alte variante, iar vaccinurile actuale par să ofere protecție împotriva formelor severe.
XFG („Stratus”) - Este o variantă recombinantă derivată din tulpinile LF.7 și LP.8.1.2, ambele înrudite cu Omicron.
A fost detectată deja în peste 30 de țări, inclusiv în Europa, Asia și SUA. Simptomele sunt în mare parte similare cu ale altor variante, dar un simptom „distinctiv” este în prezent investigat de specialiști. Tulpina tinde să aibă o răspândire rapidă, dar nu s-au semnalat forme mai severe de boală.
Cu toate că multe dintre formele de boală pe care le provoacă aceste variante sunt ușoare sau moderate, autoritățile recomandă vigilență, mai ales în rândul persoanelor vulnerabile.
De asemenea, se pare că vaccinurile actuale, adaptate la variantele JN.1 din familia Omicron, încă oferă o protecție eficientă împotriva formelor severe de boală, inclusiv pentru „Nimbus” și „Stratus”.