"Dieta - mănâncă pentru inima ta!" COPAC: 25% din decesele din România fiind atribuibile bolilor care apar printr-o dietă neadecvată

"Dieta - mănâncă pentru inima ta!" COPAC: 25% din decesele din România fiind atribuibile bolilor care apar printr-o dietă neadecvată

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România reamintește, pe platforma online a organizației, câteva reguli importante pentru o viață mai sănătoasă.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România  (COPAC) menționează, într-un Mic îndreptar pentru o viață mai sănătoasă, principalele riscuri ale alimentației asupra sănătății, astfel:

• 25% din decesele din România fiind atribuibile bolilor care apar printr-o dietă neadecvată.
• Alimentația nesănătoasă constă în consumul unor alimente bogate în sare, grăsimi animale, carne roșie, produse intens procesate (mezeluri, fast-food) și alimente și băuturi cu zahăr
• Modul de preparare al mâncării este foarte important, prăjitul, afumatul și friptul pe cărbuni fiind proceduri de gătit nocive pentru organism.
• Aportul crescut de alimente prea sărate determină creșterea tensiunii arteriale, a riscului de afectare a funcției rinichilor, cu formare de calculi și în țările consumatoare de alimente sărate procesate crește riscul de cancer de stomac

Totodată, COPAC demontează câteva "mituri" greșite:

“Sarea trebuie eliminată complet din dietă.“
Sarea este importantă pentru organism, dar consumul excesiv de sare poate fi dăunător pentru sănătate.
“Eu mănânc ce vreau deoarece iau suplimente!”
Suplimentele pot fi utile pentru a corecta deficiențe nutritive, dar nu ar trebui să înlocuiască alimentele întregi.
“Mănânc ce vreau si cat vreau dar nu mănânc seara, deci nu mă îngraș.”
Ceea ce contează mai mult este cantitatea totală de calorii consumate în timpul întregii zile, nu doar momentul mesei. Dacă consumi mai multe calorii decât arzi, vei îngrășa, indiferent de momentul mesei.
“Eu nu mănânc deloc carbohidrați, sunt la dieta! “ “Eu nu mănânc deloc carne, sunt la dieta!”

O alimentație sănătoasă include o varietate de alimente din toate grupurile alimentare. Nu este necesar să excluzi complet anumite alimente, ci să le consumi cu moderație.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România oferă și un Plan de acțiune în 5 pași pentru o alimentație sănătoasă:

1. Controlează mărimea porțiilor – alege porții mici în defavoarea celor generoase.
2. Limitează numărul de mese pe zi!
3. Planifică mesele în avans. În acest fel scade șansa să pui “orice” în gură, de obicei ceva nesănătos.
4. Mănâncă în concordanță cu activitatea depusă - o persoană sedentară are nevoie de mai puțin de 2000 calorii zilnic
5. Din când în când acordă-ți o tratație specială. E perfect în regulă atâta vreme cât nu devine obicei frecvent.

Comenteaza