Dieta experimentală de nouă zile care reduce procentul de grăsime din ficat

Dieta experimentală de nouă zile care reduce procentul de grăsime din ficat
O dietă experimentală, urmată timp de nouă zile, a inversat în mod semnificativ acumularea de grăsime în ficat în rândul unui eșantion format din copii și adolescenți, relatează agenția Xinhua.

Susan Noworolski, profesor asociat de radiologie și imagistică medicală la Universitatea San Francisco din California (UCSF), a declarat pentru sursa citată că rezultatele cercetării s-au dovedit pozitive în cazul copiilor și adolescenților și speră că acestea se pot aplica unei populații mai numeroase.

Realizată de o echipă de oameni de știință din cadrul Universității Touro din Vallejo, California, și de la UCSF, cercetarea a analizat efectele unei diete cu un conținut redus de fructoză, un tip de zahăr adăugat în mod obișnuit în băuturi răcoritoare și în numeroase gustări din comerț și au descoperit că grăsimea din ficat a scăzut, în medie, cu peste 20% în această scurtă perioadă de timp. Acest lucru demonstrează eficacitatea unei strategii de încetinire a creșterii în spirală a bolilor metabolice cronice, scrie Agerpres.

''Această reducere semnificativă a grăsimii din ficat în doar nouă zile în care a fost scăzut aportul de fructoză este fără precedent'', a subliniat Noworolski, coautoarea studiului publicat luni în jurnalul ''Gastroenterology''.

Potrivit oameniilor de știință, participanții la studiu au pierdut foarte puțin din greutate urmând această dietă - mai puțin de 1% - diferență atribuită în special eliminării apei din organism.

Reducerea procentului de grăsime din ficat nu vine ca urmare a scăderii din greutate, așa cum au bănuit unii oameni de știință, ci sunt specifice reducerii cantității de fructoză din alimentație.

Fructoza este în mod normal metabolizată în ficat, unde mare parte din aceasta este transformată în grăsime.

În cadrul dietei experimentale, caloriile din fructoză au fost înlocuite cu cele din alimente bogate în glucoză.

Spre deosebire de fructoză, glucoza, care se regăsește în cereale și unele legume, este principala sursă de energie a organismului.

 

Comenteaza