Senatul a respins OUG pe anticipate

Senatul a respins OUG pe anticipate

Senatorii au respins, azi, ordonanţa de urgenţă emisă de Guvernul Orban. OUG pe anticipate prevede creşterea numărului de parlamemtari pentru Diaspora. OUG prevede că cetăţenii vor putea vota la alegerile parlamentare de oriunde s-ar afla

Senatorii au respins, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă pentru organizarea alegerilor anticipate. Proiectul de respingere va ajunge la Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional. Proiectul de respingere al ordonanţei a fost votat cu 86 de voturi „pentru” şi 34 de voturi „împotrivă”.

Senatorul USR Florina Presadă a explicat că partidul din care face parte a votat împotriva respingerii acestei ordonanţe de urgenţă deoarece PSD nu îşi doreşte reprezentarea corectă a Diasporei, referindu-se la prevederea privind creşterea numărului de parlamentari pentru românii de peste hotare care apare în actul normativ. „USR a cerut în mai multe rânduri întrunirea comisiei speciale astfel încât să fie puse în acord legile electorale. Dacă s-ar fi dorit să avem o legislaţuie electorală cu prevederi clare, s-ar fi putut face, dar nu am avut voinţă politică de la majoritarea PSD. Am votat împotriva respingerii aceste OUG, pentru că nu e normal o majoritate formată în jurul lui Dragnea să decidă cum votează românii. PSD nu îşi doreşte reprezentare corectă pentru diaspora şi nu îşi doreşte anticipate pentru că nu ar mai obţine acelaşi număr de parlamentari ca în 2016. Credem că e nevoie ca Diaspora să fie reprezentată în mod corect”, a afirmat Florina Presadă, la explicarea votului în plenul Senatului.

În schimb, Şerban Nicolae a spus că este clar că Guvernul Orban nu a dorit o dezbatere transparenţă şi de aceea a emis această OUG. „Potrivit Constituţiei prin legea de aprobare sau respingere a OUG Parlamentul va reglementa măsuri. Există pe rolul Parlamentului propuneri legislative în materie electorală inclusiv legate de locale, dar şi parlamentare. E clar că Guvernul nu a dorit să facă o dezbatere publică, transparentă. De aceea ne-am opus acestei OUG. Nu vă mai prefaceţi că apăraţi drepturile românilor din Diaspora. Îi minţiţi. Dacă voiaţi dezbatere, noi făceam oricând. Noi nu am făcut prin ordonanţe de urgenţă”, a afirmat senatorul PSD, în plen.

Senatorul neafiliat Dorin Bădulescu a declarat că nu era necesară ordonanţat de urgenţă, deoarece Parlamentul are mecanisme rapide prin care poate reglementa măsuri în legislative electorale. „Ştiţi de ce nu era de votat această OUG? Nu era de votat pentru că aveam nişte mecanisme extrem de rapide prin care puteam reglementa. Vă aduceţi aminte că am reglementat într-o săptămână pentru Diaspora, când era nevoie? De aia spun că blatul între cele două partide mari are un singur scop, să omoare partidele mici, astfel încât democraţia să fie afectată. Astfel încât acest lucruri nu pot fi tolerate”, a subliniat Bădulescu.

Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ. Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora. De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 50 de zile înaintea votării faţă de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent.

În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare. Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate a fost publicată, vinerea trecută, în Monitorul Oficial, după ce mai întai a ajuns la Senat.

Etichete
Comenteaza