Cioloş: "România poate să fie în Europa de Sud-Est un punct nodal de transport"

Cioloş:
Premierul a mai spus că, "datorită Dunării, putem asigura transportul mărfurilor care ajung prin Marea Neagră în Portul Constanța spre toată Europa".

Premierul Dacian Cioloș a participat vineri și sâmbătă, la Ulan Bator, la cel de-al XI-lea Summit ASEM. În perioada 15-16 iulie, Mongolia a găzduit cea de a 11-a Reuniune Asia-Europa (ASEM). Discuțiile din cadrul summitului s-au concentrat pe tema „20 de ani de ASEM: un parteneriat pentru viitor prin conectivitate". Au fost invitaţi să participe șefi de stat și de guvern din 50 de țări europene și asiatice.

"Ieri, am intervenit în reuniunea plenară în care s-a dezbătut mai ales despre chestiunea legată de conectivitate, conectivitate între Europa și Asia, în sens larg. Eu am insistat pe nevoia de corelare și de coordonare pe diferitele acorduri legat de conectivitate atât pe partea de hard, (...) deci infrastructura de transport în general, de care România este interesată, și transport rutier și transport maritim, transport aerian. Am insistat pe faptul că România, în Europa de Sud-Est, poate să fie un punct nodal de transport, dat fiind faptul că are ieșire la Marea Neagră, că putem reactiva anumite conexiuni cu Asia Centrală și apoi cu tot continentul asiatic. Datorită Dunării, putem asigura transportul mărfurilor care ajung prin Marea Neagră în Portul Constanța spre toată Europa (...) Am exprimat disponibilitatea României de a se implica în astfel de proiecte. De altfel, noi am început deja discuții bilaterale cu țări riverane Mării Negre, Mării Caspice și cu țări din Asia Centrală pe acest subiect", a spus premierul Cioloș, într-o declarație acordată Radio România și publicată sâmbătă pe site-ul Guvernului.

Premierul Dacian Cioloş a ţinut să sublinieze faptul că, pe lângă transport, conectivitatea înseamnă și internet, și turism.

"Conectivitate înseamnă mai mult decât infrastructură de transport, înseamnă și internet, înseamnă și facilitarea contactelor între cetățeni, între popoare, înseamnă dezvoltarea turismului și (...) astfel de reuniuni informale pot să fie foarte utile pentru a gândi, pentru a pune la punct programe care să meargă dincolo de un continent sau de altul", a mai afirmat Cioloș.

 

 

Comenteaza