Dragoș Damian CEO Terapia Cluj: Toți știau de 'strecurătoarea fiscală' de care vorbește Marcel Ciolacu. De fiecare dată când am vorbit despre aceste lucruri am fost înjurat și amenințat

Dragoș Damian CEO Terapia Cluj: Toți știau de 'strecurătoarea fiscală' de care vorbește Marcel Ciolacu. De fiecare dată când am vorbit despre aceste lucruri am fost înjurat și amenințat

Toți știau de 'strecurătoarea fiscală' de care vorbește Marcel Ciolacu pentru că este produsul tuturor guvernărilor din 2018 încoace.

Fiecare coaliție, asociație, patronat, cameră de comerț, fiecare om de afaceri știa că lucrurile o vor lua razna - însă, cu puține excepții, nu spuneau nimic, întorceau capul în altă parte, că poate le pică și lor ceva.

La „strecurătoarea fiscală” de care vorbește Marcel Ciolacu au contribuit guvernare după guvernare, fiecare pasând-o mai departe, sperând într-o minune, iar atunci când minunea nu apărea dădeau vina convenabil pe guvernarea anterioară.

Scutiri, facilități, scheme de ajutor, ajutoare de stat, amnistii, miliarde și miliarde de lei au fost date unor sectoare care fie oricum aveau resurse, fie nu au adus valoare adăugată beneficiind de ele. Și astfel s-au făcut praf veniturile bugetare, care deja erau la pământ din cauza evaziunii fiscale și muncii la negru.

„Strecurătoarea fiscală” creștea la umbra pandemiei, a inflației, a crizei din Ucraina, care deturnau atenția de la faptul că nu veneau bani la buget. Apoi apăreau știri senzaționaliste cu videochat-iștii, maneliștii, șoferii de bolizi, eram făcuți să credem că era vina lor că încet-încet ne îndreptăm către deficit excesiv.

În timpul ăsta, companiile oneste – vă rog citiți „fraiere” – își plăteau cu religiozitate toate taxele, impozitele și contribuțiile, fiind martore mute la discriminările, distorsiunile și inegalitățile fiscale care năpădeau din toate direcțiile și așteptând ce este mai rău.

Toate aceste sisteme de relații și conexiuni la cele mai înalte nivele, prin care se dădeau scutiri, facilități, scheme de ajutor, ajutoare de stat, amnistii, miliarde și miliarde de lei – fără nicio strategie, studiu de impact și responsabilitate politică - nu numai că au transformat bugetul într-o „strecuratorare fiscală”, ci mai mult, au adus România într-un vârf istoric de evaziune fiscală, muncă la negru și corupție.

Să înțelegem ce înseamnă în viață noastră de zi de zi „strecurătoarea fiscală” despre care vorbește Marcel Ciolacu.

Fiecare 100 de lei care nu sunt plătiți către CASS, datorită cine știe cărui sistem de scutire, înseamnă o zi de viață mai puțîn pentru bolnavii de cancer.

Fiecare 100 de lei care nu sunt plătiți ca impozit pe venit sau profit, datorită cine știe cărui sistem de scutire sau de scamatorie fiscală, înseamnă o zi de școală pierdută de copiii defavorizați, care abandonează școala în cele din urmă.

Fiecare 100 de lei de evaziune fiscală sau muncă la negru înseamnă o zi în care pensionarii sunt obligați să stea cu mâna întinsă la familie, prieteni și vecini, după ce au muncit 30 de ani.

De fiecare dată când am vorbit despre aceste lucruri am fost înjurat și amenințat (sursa: https://www.stiripesurse.ro)

Comenteaza