Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Puterea unui salariu brut de 5.000 de lei. Rămâi în mână cu nici 3000 de lei, greu de trăit decent cu banii ăştia

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Puterea unui salariu brut de 5.000 de lei. Rămâi în mână cu nici 3000 de lei, greu de trăit decent cu banii ăştia

La un salariu brut lunar de 5000 de lei rămâi în mână cu nici 3000 de lei, greu de trăit decent cu banii ăştia după greedflaţia din 2021 şi 2022.

Dacă mai există dubii la analişti sau dacă ei se sfiesc să se pronunţe cu privire la creşterea economică din anii precedenţi, să reamintim că aceasta nu este rezultatul unor politici macro remarcabile, ci consecinţa însumării greedflaţiei şi economiei subterane, suprapuse pe un efect de bază.

Dar, să privim altfel un salariu brut lunar de 5000 de lei.

La un salariu brut lunar de 5000 de lei 500 de lei sunt contribuţia la CASS, asta însemnând o contribuţie la sănătate de 6000 de lei anual. Conform datelor publicate de CNAS, costul mediu decontat pentru un pacient de cancer este de circa 18000 de lei pe an. Contribuţia la sanatate a unui salariu brut lunar de 5000 de lei pe an reprezintă astfel încă 4 luni de speranţă de viaţă pentru un pacient cu cancer. Trei salarii brute lunare de 5000 de lei, cu contribuţia plătită la timp şi integral, reţin în societate pentru încă un an un pacient cu cancer.

La un salariu brut lunar de 5000 de lei, 1250 de lei sunt contributia la CAS, asta însemnând 15000 de lei anual. La o pensie medie lunară de 2100 de lei fiecare contribuţie la CAS plătită la timp şi integral ajută un vârstnic să-şi continue viata decent încă 7 luni. Două salarii brute lunare de 5000 de lei, cu contribuţia plătită la timp şi integral, ţin alături de noi mai bine de un an de zile un bunic.

La un salariu brut lunar de 5000 de lei, 325 de lei sunt impozitul pe venit, asta însemnând 3900 de lei anual. Suma reprezintă mai mult de jumătate decât costul standard pe elev care este stabilit la circa 6800 de lei anual. Două salarii brute de 5000 de lei, plătite la timp şi integral, ţin la şcoală un copil pentru încă un an de zile.

Asta este puterea unui singur salariu lunar brut de 5000 de lei, ţine în viaţă pacienţi cu cancer, ţine în societate pe bunicii noştri şi dă o şansă unui copil să rămână la şcoală. Mulţi vor spune: “aiureli lacrimogene populiste!”, pentru că ştim noi că taxele, impozitele şi contribuţiile în România sunt supradimensionate şi, oricum, banii sunt furaţi şi risipiţi. Aşa că mai bine să ne luăm dreptatea în mâini şi nu mai plătim taxe, impozite şi contribuţii.

Fiecare salariu de 5000 de lei care este dat la negru, fără plata taxelor, impozitelor şi contribuţiilor, oricât va părea asta ca o aiureală lacrimogenă populistă, este o declaraţie că nu ne interesează soarta unui pacient cu cancer, a unui bunic care stă singur acasă şi a unui copil care va abandona şcoala.

Şi atunci să nu mai avem pretenţii să fim o ţară ca afară, să nu cerem un sistem sanitar sau de învăţământ ca în state civilizate şi să nu ne aşteptăm să rămână aici copiii nosştri. Deasupra la orice, să nu ne aşteptăm ca restul să ne trateze altfel decât ca pe o ţară coruptă şi periferică.

Un singur salariu de 5000 de lei, cu toate taxele plătite la timp şi integral, are o putere mult mai mare decat orice fonduri europene sau finanţări din PNRR vom primi vreodată de la Uniunea Europeană.

Opinie publicată în zf.ro

Comenteaza