Băsescu i-a transmis lui Barroso o informare scrisă cu cauzele ratei de absorbţie scăzută a României

Băsescu i-a transmis lui Barroso o informare scrisă cu cauzele ratei de absorbţie scăzută a României
Preşedintele Traian Băsescu a reluat, vineri, în întrevederea cu preşedintele CE, Jose Barroso, solicitarea României de a fi prelungită cu un an perioada în care pot fi folosiţi banii europeni din exerciţiul 2007-2013, înmânându-i şi o informare scrisă privind cauzele nivelului scăzut al absorbţiei.

"Revenind la ultimul nostru Consiliu, sincer vorbind, am vrea să facem paşii necesari să obţinem un plus de trei ani pentru execuţia bugetului actual pentru că România riscă să nu absoarbă toţi banii alocaţi de UE. Şi avem mai multe explicaţii de ce se întâmplă aşa. Dacă sunteţi interesat, aici aveţi o situaţie informală (non-paper în limba engleză / document neoficial n.r.), dar nu pentru aici", i-a spus şeful statului, în engleză, preşedintelui Comisiei Europene. El a adăugat că informarea transmisă este pentru ca Barroso să aibă un istoric al situaţiei din României.

Băsescu i-a înmânat apoi hârtia informală lui Barroso, care i-a spus că este interesat de conţinutul acesteia, dar a şi adăugat glumind: "O să pun hârtia în dosarul meu informal (non-file în engleză n.r.)".

"Niciodată nu puneţi scrisorile semnate de mine într-un non-file. Întotdeauna rezolvaţi problema", i-a replicat şeful statului, râzând.

Ulterior, preşedintele Comisiei Europene l-a asigurat pe Băsescu că va acorda toată atenţia informării pe care i-a transmis-o, aşa cum face întotdeauna cu documentele primite de la acesta. "Da, o să mă uit la ea cu toată atenţia, aşa cum fac întotdeauna cu propunerile dumneavoastră", a mai spus Barroso.

Şeful statului a declarat, la finalul reuniunii informale a Consiliului European din 23 mai de la Bruxelles, că a propus în acest for european să se analizeze posibilitatea de extindere a perioadei de utilizare a fondurilor europene până în 2016.

"Pentru a diminua riscul ca România să nu cheltuiască toată suma alocată pe fondurile structurale, am propus Comisiei şi Consiliului să analizăm în perioada următoare posibilitatea extinderii termenului de utilizare a banilor din bugetul 2007-2013 cu trei ani, deci nu până în 2015, ci până în 2016. Astfel am diminua în mod considerabil riscul ca România să nu utilizeze toţi banii şi să ne putem apropia de un procent de 100% al alocaţiei din bugetul 2007-2013", a spus Băsescu.

Comenteaza