Studiu: 8 obiceiuri sănătoase ar putea încetini îmbătrânirea cu 6 ani

Studiu: 8 obiceiuri sănătoase ar putea încetini îmbătrânirea cu 6 ani

Oamenii de știință spun că adoptarea a opt măsuri sănătoase ar putea să vă reducă vârsta biologică cu șase ani.

Doar opt măsuri sănătoase v-ar putea reduce vârsta biologică cu șase ani! Este concluzia unei analize preliminare a 6.500 de adulți care a constatat că există o legătură clară între sănătatea cardiovasculară și îmbătrânirea biologică mai lentă.

Lista celor 8 obiceiuri include:

  1. o alimentație sănătoasă
  2. o activitate fizică mai intensă
  3. renunțarea la fumat
  4. un somn sănătos
  5. gestionarea greutății
  6. gestionarea colesterolului
  7. gestionarea glicemiei
  8. gestionarea tensiunii arteriale

Aceste măsuri sunt cunoscute sub numele de "Cele 8 măsuri esențiale pentru viață" ale Asociației Americane a Inimii (AHA).

Conform Euronews Next, cercetătorii au analizat asocierea dintre aceste comportamente pentru sănătatea inimii și a creierului și procesul de îmbătrânire, măsurat prin vârsta fenotipică.

Ei au determinat sănătatea cardiovasculară ridicată, moderată sau scăzută pe baza unei medii a celor opt parametri.

„Am descoperit că o sănătate cardiovasculară mai ridicată este asociată cu îmbătrânirea biologică decelerată, măsurată prin vârsta fenotipică. De asemenea, am găsit o asociere dependentă de doză – pe măsură ce sănătatea inimii crește, îmbătrânirea biologică scade”, a spus autorul principal al studiului Nour Makarem, profesor asistent de epidemiologie la Mailman School of Public Health din SUA.

„Vârsta fenotipică este un instrument practic pentru a evalua procesul biologic de îmbătrânire al corpului nostru și un predictor puternic al riscului viitor de boală și deces”.

Vârsta fenotipică este calculată pe baza vârstei cronologice a unei persoane plus markeri de sânge pentru metabolism, inflamație și funcția organelor. Diferența dintre aceasta și vârsta reală a unei persoane determină accelerația fenotipică a vârstei.

O accelerare a vârstei fenotipică mai mare indică o îmbătrânire biologică mai rapidă. Persoanele cu sănătate cardiovasculară ridicată, de exemplu, au avut o accelerare negativă a vârstei fenotipică.

Cei cu o sănătate cardiovasculară ridicată aveau o vârstă medie reală de 41 de ani, dar vârsta lor biologică medie era de 36 de ani.

Vârsta medie a celor cu sănătate cardiovasculară scăzută era de 53 de ani, în timp ce vârsta lor biologică medie era de 57 de ani.

Descoperirile cercetătorilor urmează să fie prezentate la sesiunile științifice 2023 ale Asociației Americane a Inimii (AHA) din Philadelphia, Pennsylvania, în SUA, în acest weekend.

„O mai mare aderență la toate valorile Life’s Essential 8 și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare pot încetini procesul de îmbătrânire a corpului și pot avea o mulțime de beneficii în continuare”, a spus Makarem.

„Îmbătrânirea biologică redusă nu este asociată doar cu un risc mai scăzut de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, ci este asociată și cu o viață mai lungă și cu un risc mai scăzut de deces”.

Comenteaza