Un ghețar din Himalaya s-a rupt în India. 150 de oameni sunt dați dispăruți

Un ghețar din Himalaya s-a rupt în India. 150 de oameni sunt dați dispăruți
| Foto: digi24.ro

Aproximativ 150 de oameni sunt dați dispăruți și foarte probabil au decedat, după ce un gheţar din Himalaya s-a spart şi s-a prăbuşit într-un baraj indian dumnică dimineață.

Numărul real nu a fost încă confirmat”, dar de la 100 la 150 de persoane este posibil să fi decedat, a declarat pentru Reuters Om Prakash, secretarul şef al statului Uttarakhand în care s-a întâmplat incidentul. Un martor ocular din interior a spus că a văzut un zid de praf, stâncă şi apă în timp ce o avalanşă înainta rapid pe valea râului.

„A venit foarte repede, nu a existat timp să alertez pe nimeni”, a declarat telefonic pentru Reuters Sanjay Singh Rana, care locuieşte în partea superioară a satului Raini. India a pus, de asemenea, multe dintre districtele sale din nord în stare de alertă maximă. Videoclipurile de pe reţelele de socializare arată apa combinată cu bucăţi de piatră şi gheaţă curgând cu o vitează mare.

„Nivelul apei râului este acum cu 1 metru peste cotele normale, dar debitul scade”, au precizat oficialii, potrivit Mediafax. Statul Uttarakhand situat în Himalaya este predispus la inundaţii şi alunecări de teren. În iunie 2013, precipitaţiile record au provocat inundaţii devastatoare care au dus la aproape 6.000 de morţi.

Dezastrul a fost supranumit „tsunamiul Himalaya” de către mass-media din cauza torentelor de apă dezlănţuite în zona muntoasă, care au trimis noroi şi pietre prăbuşind, îngropând case, măturând clădiri, drumuri şi poduri.

Comenteaza