Șefa Comisiei Europene: UE va sprijini Ucraina cât timp e nevoie

Șefa Comisiei Europene: UE va sprijini Ucraina cât timp e nevoie

Europa va continua să sprijine Ucraina „atât timp cât va fi necesar'' în faţa Rusiei, a promis preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs rostit marţi în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

„Sprijinul neclintit pe care noi îl aducem Ucrainei nu va cunoaşte nicio relaxare. Indiferent că este vorba despre a ajuta la restabilirea alimentării cu electricitate, cu căldură sau cu apă ori pentru a pregăti eforturile de reconstrucţie pe termen lung'', a accentuat şefa executivului UE, transmit AFP şi DPA.

18 milarde de euro, bani de la UE pentru Ucraina

Aceasta a menţionat că virarea marţi a primei tranşe de 3 miliarde euro din pachetul de sprijin european în valoare de 18 miliarde euro pentru Kiev este un „mesaj puternic'' de susţinere pentru stabilitatea financiară a Ucrainei.

La rândul său, Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, s-a adresat participanţilor Forumul de la Davos, cerându-le să îşi imagineze războiul ''prin ochii oamenilor ale căror vieţi au fost aruncate în hoas'' şi subliniind că invazia rusă a ''traumatizat'' familii întregi din ţara sa.

'„Vă uneşte pe toţi faptul că sunteţi cu adevărat influenţi. Dar nu toţi dintre dumneavoastră folosesc această influenţă sau uneori o folosiţi într-un mod care mai mult divide'', a spus Olena Zelenska.

La Forumul Economic Mondial de la Davos sunt prezente numeroase oficialităţi ucrainene, printre care prim-vicepremierul Iulia Sviridenko.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să se adreseze participanţilor la eveniment miercuri, prin videoconferinţă.

Comenteaza